Ovsena kaša postaje sve popularniji izbor za doručak kada je reč o dijetama i zdravoj ishrani. Instant ovsene kaše su često pune šećera, pa je bolja, a i jeftinija, varijanata da kašu napravite sami. Ovsene pahuljice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na probavu, ubrzavaju metabolizam i imaju vitamine i minerale, a predstavlja sjajan izbor za doručak ako želite da smršate ili se hranite zdravije.

Postoje razni načini za pripremu ovsenih pahuljica, a mnogi prave grešku zbog koje im pahuljice ostaju suve. Ukoliko kaša postaje sve suvlja i suvlja dok je jedete, onda recept nije bio dobar. Postoje i recepti sa kuvanjem ovsene kaše da bi ostala mekša, ali tako gubimo mnoge hranljive sastojke. 

Tajna savršene ovsene kaše jeste u tome da je potopite u mleku ili vodi i ostavite da odstoji preko noći u frižideru. Tako će pahuljice upiti tečnost i postati super mekane. Za dodatni kremasti ukus kaše, u nju dodajte 1 kašiku čia semenki. Od ovih semenki se često prave veganski pudinzi jer kada stoje u tečnosti čia semenke bubre i tečnost dobija gelastu strukturu. Evo receptta za ovsenu kašu koja će uvek uspeti - trebaće vam samo 5 minuta da je napravite, a daće vam savršenu energiju za početak dana. Priprema se lako, a možete praviti kombinacije sa raznim ukusima.

Sastojci:

  • 50g ovsenih pahuljica
  • 120ml mleka (može i biljno)
  • 55g grčkog jogurta
  • 1 kašika čia semenki
  • 1 kašičica meda
  • prstohvat rendanog indijskog oraščića

Priprema: Pomešajte sve sastojke da se sjedine u kašu, a onda poklopite posudu i ostavite da kaša ostoji preko noći u frižideru. Ujutru dodajte u kašu dodatke poput voća, crne čokolade ili semenki, u zavisnosti od vašeg ukusa. U nastavku pročitajte nekoliko kombinacija dodataka koji će kašu učiniti neverovatno ukusnom:

1. kikiriki buter, džem, bademi
2. jabuka, orasi, cimet
3. borovnice, crna čokolada
4. ananas, vanila, kokos
5. banana, nar, orasi

Izaberite svoju omiljenu kombinaciju i uživajte u ukusu i dejstvu zdravog doručka poput ove ovsene kaše.

Izvor: Sensa