Mikrobilje je prepuno hranljivih materija koje pozitivno utiču na naše telo, a ove minijaturne zelene klice sve više se koriste u proipremi raznih kulinarskih specijaliteta. Istraživnaja pokazuju da mikrobilje može sprečiti hronične bolesti, sadrži puno minerala i antioksidanata, može smanjiti holesterol, pomaže u kontroli telesne težine, pozitivno utiče na krvni pritisak, održava zdravu crevnu mikrofloru i visok sadržaj vitamina A, beta karotena, C, E, K i luteina.

Mikrobilje možete posaditi u svom domu, a za to vam je potrebno:

  • Staklena ili keramička posuda sa poklopcem
  • zemlja
  • semenke
  • voda
  • prozorska daska

Mikrobilje može da raste u zatvorenom prostoru usred zime, čak i u uslovima slabog osvetljenja, ako je postavljeno blizu prozora. Hladnije klime zahtevaju duži period rasta (2 nedelje), a u toplijoj klimi mikrobilje može d aporaste za 5 do 7 dana. Mnogi misle da su mikrobilje i klice ista stvar, a suštini isto je seme, ali je razlika u fazama razvoja. Mikrobilje su "zrele" klice koje rastu malo duže, odnosno do faze kada im izrastu listovi. Takođe, mikrobilje ima intzivniji ukus od klica i traje duže. Klice mogu rasti u tegli ispunjenom vodom, a za mikrobilje potrebna baza, odnosno podloga za uzgoj ili zemlja.

Najzdravije je mikrobilje brokolija koje sadrži najviše hranljivih materija. Puno je glukorafanina i sulforafana koji smnajuju rizik od hroničnih bolesti, a sadrži i vitamine i minerale. U kućnim uslovima možete da gajite mikrobilje brokolija, kelja, graška, rukole, rotkvice, amaranta, slanutka, repe, heljde, blitve, kupusa, peršuna, piskavice, bosiljka...

Kako da gajite mikrobilje u kući.
Shutterstock 

Kako uzgajati mikrobilje u kućnim uslovima:

Potopite seme da odstoji 6-8 sati, ili prema uputstvu na pakovanju. Natopite podlogu ili zemlju za uzgoj vodom i stavite u saksiju. Ravnomerno pospite zemlju semenom. Pokrijte poklopcem i stavite blizu prozora dok seme ne nikne. Kada nikne skinite poklopac i ostavite da raste dok se ne pojave listovi. Zalivajte jednom dnevno.

Izvor: Sensa