Cvet brokulija često nam se nađe na tanjiru, ali manje je poznato da obilje nutrijenata možemo dobiti iz klica ove "superhrane". U klicama se nalazi još veća koncentracija blagotvornog spoja sulforafana koji jača imunitet, probavu i srčano-nervni sistem, a sve je više naučnih dokaza da sprečava nastanak zloćudnihbolesti.
Za razliku od blagog ukusa cvetova brokolija, klice su pikantnije i odličan su dodatak sendvičima, salatama i namazima poput humusa.
Dodajete li ih u pržena ili kuvana jela, učinite to na samom kraju pripreme, kako biste sačuvali hranjive materije i hrskavu teksturu.
Klice je važno dobro prožvakati kako bi se pritom otpustili enzimi koji aktiviraju sulforafan.
Izvor: Sensa.hr
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog
Ove 2 stvari nikad ne treba da tražite od partnera: Ako poželite da on bude ovakav, nađite drugog
3 lekcije Uskrsa za svaki dan: Koje poruke najvećeg hrišćanskog praznika možemo da primenimo uvek i svuda?