Tikivce sadrže puno vode i jedna su od omiljenih niskokaloričnih namrinica, piše Lovesensa.

Osim što su zdrave zbog brojnih vitamina i minerala koje sadrže, tikvice su savršene za maštarenje u kuhinjii. Možete napraviti vegetarijanske pljeskavice od tikvica, pite, uštipke, testenine, pa čak i lazanje.

Tikvice se čak mogu pasterizovati i postati deo vaše zimnice, što je sjajna ideja jer je to jedini način da unjihovom ukusu uživate tokom hladnihdana.

Postoje razne varijacije za salatu od tikvica, ali ova je definitivno najjednostavnije, najbrža, a ima aromatičan ukus i savršena je za letnje dane jer se služi hladna.

Recept za salatu od tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 5 čena belog luka
  • so, biber,
  • sirće, ulje
  • prstohvat mirođije

Priprema:

Oljuštite tikvice i iseckajte ihna kockice, pa posolite i ostavite par minuta da puste vodu i ocedite ih. Zagrejte part kapi ulja u tiganju na blagoj vatri, pa dodajte iseckane tikvice. Poklopite i ostavite da se tikvice dinstaju. povremeno promešajte. Tikvice treba da omekšaju, a ne da se raspadnu. Nakon što omekšaju, ponovo ih procedite od vode koju su pustile tokom dinstanja.

Iseckajte na sitno beli luk, pa sipajte u tikvice, dodajte pola kašičice ulja i malo sirćeta (u zavisnosti koliko volite kiselo). Posolite, pobiberite, dodajte prstohvat mirođije, pa sve dobro promešajte. Ostavite salatu od tikvica da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa je stavite u frižider. Služite hladno.

Napomena: Salatu možete obogatiti dodatnim ukusom ako joj dodate i pržene šampinjone.

Izvor: Lovesensa