Zdrava ishrana podrazumeva i zdrave slatkiše, a sada vam otkrivamo recept za sunđerasti kolapč koji je pun proteina, a ne sadrži mleko, šećer i brašno, piše Lovesensa.

Zbog intolerancije na gluten (celijakija), mnogi ljudi imaju smanjuen izbor slatkiša. Takođe, mnogi izbegavaju belo brašno zbog zdravlja i održanja telesne težine. Probajte brašno da zamenite zdravom i hranljivom leblebijom, odličnog je ukusa i ima sjajna nutritivna svojstva.

Intolerancija na laktozu takođe smanjuje izbor slasnih kolača. Mleko izbegavaju i ljudi sa visokim holesterolom, ali ovaj kolač mogu da jedu apsolutno svi.

Nedostatak šećera u ovom kolaču je još jedna stvar koja mu daje prednost. Brojna istraživanja pokazuju da beli šećer zakiseljuje naše telo i da se njegovim svakodnevnim konzumiranjem u telu mogu pojaviti brojna oboljenja.

Ovaj kolač možete da jedete bez griže savesti i potpuno se prepustite magičnom ukusu!

Recept za sunđerasti proteinski kolač

Sastojci:

  • 500 g pirea od leblebija
  • 2 šolje tamne čokolade bez šećera i laktoze
  • 4 jaja
  • 2 kašike tečne stevije (bez arome, bistre) ili 100 g meda ili agavin sirup
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 2 šake oljuštenih i iseckanih orašastih plodova

Po želji: cimet, kardamom, đumbir i ekstrakt vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Istopite čokoladu. Umutiite jaja, pa dodajte pire od leblebija. Dobro promešajte.

Dodajte prašak za pecivo i zaslađivač po svom ukusu. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i seckane orahe.

Po želji možete dodati malo začina - cimet, kardamom, đumbir, ekstrakt vanile i kora pomorandže.

Podmažite dublji pleh biljnim uljem i sipajte ravnomerno smesu za kolač.

Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Izvor: Lovesensa