Maranta je izuzetno dekorativna biljka koja zrači posebnom harizmom i dobrom energijom. Jedna je od zahtevnijih biljaka u cvećarstvu, ali trud i njena nega su ništa naspram onoga što nam donosi - potpunu lepotu i divnu simboliku u dom.

Ima smaragdno zelene listove, prošarane tamnim mrljama i ružičastim žilama na listovima. Ova biljka potiče iz južne Amerike, pa je važno da šprostorija u kojoj se nalazi bude topla, da ima dovoljno vlage i da biljka bude zaštićena od direktne sunčeve svetlosti. Zbog njenih šara mnogi je nazivaju i "paunovopero".

Dobila je naziv po Bartolomeu Maranti, italijanskom lekaru i botaničaru iz šesnaestog veka. Kada je reč o simbolici i energiji koju stvara u domu, marantu nazivaju još i "molitvena biljka" jer joj se svake noći listovi sklupčaju poput ruku koje se mole. Zato nas ova biljka podseća na molitvu i na značaj izražavanja zahvalnosti.

Kada se listovi marante saviju, to može biti naš podsetnik da na kraju dana treba da se zahvalimo na svim dobrim i lepim stvarima koje imamo u životu. One možda izgledaju kao sitnice, ali znate da bez njih ne biste mogli. Zahvalite se a novom danu, lepoj večeri, zagrljaju bliske osobe, dobrom raspoloiženju, domu, porodici, prijateljima... Sklopite ruke i budite zahvalni za sve, jer zahvalnost je zaista lekovita i moćna. Marantu još nazivaju i biljka Desec Božijih zapovesti, jer poseduje deset tamnozelenih mrlja na listovima.

Osim što ova biljka sa predivnim šarama donosi u vaš dom energiju mira i zahvalnosti, ona je idealan poklon kada nekome želite da kažete "hvala". Poklonite joj dragoj osobi kojoj ste zahvalni i maranta može postati jedan od simbola vaše povezanosti.

Najbolje je da marantu stavite u istočni ili zapadni deo doma na prozorsku dasku, ali je tokom letnjih meseci udaljite od prozora jer je direktno Sunce može opeći. Optimalna sobna temperatura za marantu je od 16 do 20 stepeni. Temperatura u toku zime ne sme da bude niža od 10 stepeni. Ako joj je hladno listovi se uvijaju i venu.

Važno je da pažljivo zalivate biljku jer ako postoji puno vlage, koren biljke može istruliti i cveće se skroz osušiti. Marantu zalivajte tokom leta dva puta nedeljno, a tokom zime jadanput u sedam do deset dana. Najbolje je da vodu stavite u tacnu ispod saksije, ovaj način zalivanja je znatno bolji jer održava vlažnost, a sprečava truljenje korena. Od marta do oktobra maranta se prihranjuje đubrivom za zelene biljke jednom nedeljno.

Izvor: Sensa