Božić je najradosniji hrišćanski praznik koji se proslavlja kao sećanje na rođenje IsusaHrista. Pravoslavni vernici ga obeležavaju 7. januara, a simbolizuje rađanje novog života. Sa Božičem su povezana razna verovanja i lepi porodični običaji, a najvažnije je da tokom pripreme za taj praznik, kao i na sam dan Božića, u domu vlada ljubav, vera, mir i sloga.

Jedan od lepših običaja tokom pripreme Božića je sađenje božićne pšenice. Prema običaju pšenicu treba posaditi 19. na praznik Svetog Nikole 19. decembra. Ovo je idealno vreme za sadnju kako bi isklijala na vreme i bila savršeno zelena i bujna za Božić.

Veruje se da Božićna pšenica donosi sreću i blagostanje, kao i da simbolizuje plodnost. Pšenica koja se stavlja na božićnu trpezu treba da bude bujna i zelena kako bi godina pred nama bila plodna, dobra i rodna. Najčešće je običaj da se u posudu/saksiju sa žitom na dan Božića zapali sveća koja simbolizuje toplotu, ljubav i svetlost u domu.

Kako da posadite božinu pšenicu? Jednostavno je, samo pratite sledeće uputstvo:

- šaku pšenice zavijte u mokar ubrus i ostavite da odstoji u njemu tokom noći
- u pliću i manju saksiju ili posudu stavite zemlju, pa na njoj poređajte pšenicu koja je odstojala u vlažnom ubrusu. - odozgo prekrijte sa još malo zemlje, a onda zalijte, odnosno poprskajte sa malo vode.
- zalivati umereno - najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
- pšenica ne treba da stoji na jako toplom mestu, blizu radijatora ili peći.
- važno je da ima dovoljno svetlosti.

Na Badnje veče pšenicu možete ošišati kako bi bila ravnomerna, obmotati i ukrasiti crvenom takom i mašnom, a u sredni posude staviti sveću. Osim što je divna dekoracija za prazničnu trpezu, božićna pšenica je simbol svega lepog i dobrog što želimo u godini pred nama.

Izvor: Sensa