Prvo Badnje veče u Vitlejemu

"Ne boj se zemljo, raduj se i veseli se, jer će Gospod učiniti velike stvari." (Knjiga proroka Joila 2, 21)

Prve Badnje večeri tj. noć uoči Hristovog rođenja, nije bilo ukrasa na kućama, vatre na kojoj gori Badnjak, niti vatrometa. Niko nije pažljivo tragao za Badnjakom, niti se molio novorođenom Spasitelju za blagoslov nad nastupajućom godinom. To je bila samo jedna obična noć u Vitlejemu.

U to vreme je rimski cezar Avgust naredio da se svo stanovništvo popiše. Jevrejska država je bila pod rimskom vlašću, tako da su i jevreji morali biti popisani. To je značilo da je svako morao otići u mesto odakle su njegovi preci.

Tako su stari Josif, muž - zaštitnik Presvete Majke Božije i sama Majka Božija, otišli u Vitlejem jer su oboje bili iz Davidovog plemena, a car David rodom iz Vitlejema.

TADAŠNjE OKOLNOSTI JEVREJSKOG NARODA

Izraelski narod je tada živeo u prilično zastrašujućem periodu. Nad njima je vladao tiranin, kralj Irod, koji je bio psihički nestabilan i paranoičan, tako da je olako ubijao ljude oko sebe. Kao dodatna nevolja, zemlja je bila pod okupacijom Rimskog Carstva. Rimljani su imali kontrolu nad njihovom državom.

Jevreji više nisu bili slobodni da žive kako hoće i rade kako oni hoće. Pitali su se hoće li rimsko Carstvo ikada prestati da vlada nad njima i da li će se njihova surova vladavina ikada prekinuti. Pitali su se da li će se njihov svet ikada promeniti.

A onda se iznenada pastirima u blizini Vitlejema, javlja Božiji anđeo i govori im da se ne plaše, jer se rodio Mesija, Spasitelj naroda. Jevreji su vekovima čuvali proroštvo o rođenju Mesije, koji će ih osloboditi iz ropstva.

PageBreak

Prva Božićna proslava u Vitlejemu

Poseta Božijeg anđela bila je prva Božićna proslava. Pastiri su videli deo natprirodnog nebeskog sveta. Na taj Prvi Božić u istoriji bila je velika proslava na nebesima zbog Rođenja Sina Božijeg u ljudskom telu. Na zemlji su se radovali samo Josif, Bogomajka i pastiri. Sve je bilo mračno, u tišini, kao i bilo koje druge noći.

SADAŠNjE OKOLNOSTI

I u današnje nestabilno, agresivno vreme je vrlo lako živeti u strahu. Čini se kao da se na svakom koraku mogu čuti vesti o nekoj novoj tragediji, koja se desila negde u svetu. Gledajući oko sebe, zastrašuju nas okolnosti, koje se nikako ne odvijaju na bolje. Sve to nas može lako zaplašiti.

Ujedno smo mučeni i strahovima o ličnoj budućnosti; "Šta ako izgubim posao? Šta ako mi umre neko važan, koga volim? Šta ako se desi ovo? Šta ako se desi ono?" Mnogo stvari se vrzma po našim glavama.

Ovo je poruka na Rođendan Sina Božijega; "Ne bojte se, jer vam, evo, javljam radost veliku, koja će biti svemu narodu." (Luka 2, 10)

Glavna odlika hrišćanina je odsustvo straha i prisustvo radosti.

Da li su to i tvoje osobine? Otklanjanje straha je upravo ono što je donelo Rođenje Božijeg Sina Isusa. Zahvaljujući Rođenju Sina Božijeg, možemo da se radujemo u Gospodu, jer smo Njim spašeni od smrti, greha i đavola.

"SLAVA NA VISINI BOGU i NA ZEMLjI MIR, MEĐU LjUDIMA DOBRA VOLjA" (Luka 2, 14)

Izvor: Sveta Trojica