Mnoge lekove iz narodne medicine nasledili smo od svojih predka, kao i znanje o lekovitim biljkama. Donosimo vam priču o biljci koju su nazivali čarobno drvo, a danas su mnogi zaboravili njene moći. Reč je o biljci koja se naziva jarebika ili mukinja, listopadnom drvetu ili žbunu koje rađa crvene bobice koje su se pokazale kao lekovite.

Naši preci su uz pomoć ove biljke tumačili svoju budućnost i procenjivali kakvo će vreme biti zimi i jeseni. Takođe, njene bobice su koristili kako bi se rešili glavobolje, prehlade i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Verovalo se da će zima biti oštra i rana ako lišće na jarebiki počne ranije da žuti i opada. Ako je cveće počelo da pada čak i pre nego što je imalo vremena da se otvori, onda će zima doći kasnije nego obično. Pripremite za posebno hladan februar ako lišće uvene na granama, a da pritom ne otpadne. Ukoliko bobice ranije sazre, a drvo je posuto njima, tada će proleće doći kasnije.

Smatralo se da će ljudi koji u dvorištu imaju ovo drvo, duže sačuvati lepotu i zdravlje. Nekada su devojke pravile ogrlice od bobica jarebike, a one koje su želele da pronađu pravu ljubav pravile su bukete u kojima su bile grančice i bobice jarebike. Postojao je običaj da se takav buket nosi na poklon devojci koja još nije pronašla srodnudušu.

Verovalo se da će tri opsadna drveta u dvorištu zaštititi kuću od požara i krađa, a opale bobice jarebike po dvorištu smatrale su se amajlijom koja privlači sreću i prosperitet.

Konzumiranje svežih plodova ili soka pravi je rudnik vitamina C. Ova biljka ojačavaimunitet, čisti krvi i ublažava migrenu. Od jarebike se priprema i tinktura koja pomnaže da se rešite bolova u stomaku. U starim vremenima koristili su ga za lečenje i prevenciju prehlade.

Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se sa lekarom.

jarebika biljka lekovito dejstvo magična moc
Shutterstock 

Izvor: Sensa