Od zelenih dekorativnih biljaka postoje i one koje mogu doneti puno više od estetike u vaš dom, a to je svakako biljka zlatnibrk. Na našim prostorima nije toliko zastupljena i popularna, dok se u svetu od ove biljke prave mnogi lekovi u vidu obloga i melema, a mnogi veruju da ima i korisno dejstvo po energiju u kući.

Zlatni brk raste u prirodi u Centralnoj Americi, ali svom srećom možemo ga uzgajati kod kuće u saksiji. U kućnim uslovima biljka može dostići visinu od 80 cm, a nije ni zahtevna za negovanje. Raste prilično brzo, pa isečeni listovi i stabljike brzo ponovo rastu. Njene liske podsećaju na listove kukuruza, a delom i na drvo života.

U narodnoj medicini se primenjuje sok iz listova zlatnog brka za brže zarastanje rana i saniranje modrica. Pomaže u vidu obloga i melema kod otoka i upala, a primenjuje se i u kozmetičke svrhe u maskama za lice. Pre upotrebe zlatnog brka u svrhu zdravlja i lepote, obavezno je prvo da se konsultujete sa lekarom i stručnjakom kako biste na pravilan način koristili biljku.

Simbolika ove biljke jeste da ona akumulira kreativnu moć prirode i donosi u dom energiju vitalnosti. Neki je nazivaju i biljkom magnetom za pozitivnu energiju, a veruje se da štiti dom od negativnih vibracija.

Prema feng šuiju energija ove biljke može pozitivno uticati na ljubav. Pomaže onima koji žele da osvoje nečije srce jer prenose dobru energiju, ali se veruje i da vraća bliskost ljubavnim parovima.

Izvor: Sensa