Prilikom uređenjadoma, najviše se fokusiramo na izbor nameštaja, dekoracije, boje zidova i raspored, ali retko kada razmišljamo kako da poboljšamo kvalitet vazduha u našem domu. U većim gradovima gde ja vazduh zagađeniji važno je da u domu imate biljke koje čiste vazduh od štetnih jedninjenja i materija.

Sa raznim predmetima, sredstvima za čišćenje i materijalima, u dom unosimo razne hemikalije, a jedna od najtoksičnijih je formaldehid (nalazi se u bojama i lakovima, plastičnom posuđu, tepisima, duvanskom dimu itd.

Za čišćenje vazduha u stanu nisu vam potrebni skupi aparati, već samo dar prirode u vidu zelenih sobnih biljaka. Najvažnije je da cveće držite u dnevnoj sobi i kuhinji, a pošto biljke apsorbuju kiseonik noću, nema potreba da ih držite puno u spavaćoj sobi. Takođe, postoje posebne zelene biljke koje se preporučuju za kupatilo, u kojem najviše koristimo hemikalija (sredstva za čišćenje, kozmetika...), a najpogodnije za ovaj prostor su paprat, filodendron, tilandsija i zeleni ljiljan.

U galeriji ispod pogledajte koje biljke su fantastične za čišćenje vazduha u domu!

Shutterstock/canva CVEĆE KOJE ČISTI VAZDUH OD ŠTETNIH MATERIJA

Izvor: Sensa