Kupatilo je naš lični prostor, deo kuće u kojem često poželimo da se osamimo, sprovodimo svoje rituale i negujemo dušu i telo, piše Lovesensa. Zato je važno da kupatilo odiše pozitivnom i umirujućom energijom.

Kreiranje zen kupatila nije samo stvar estetike, već stanje uma. Kupatilo je prostor u kojem se najviše gledate u ogledalo, suočavate se sa sobom, svojim mislima i pripremate za nove poduhvate.

Zen kupatila postala su pravi hit u svetu uređenja i dekoracije enterijera. Uz nekoliko jednostavnih i pristupačnih saveta možete svoje klasično kupatilo pretvoriti u zen oazu.

10 malih trikova za uredno i prelepo zen kupatilo:

1. Izaberite zen boje

U zen kupatilu treba da dominiraju neke od sledećih boja: boja pečuraka, boja bakra, zemljane nijanse, olujno plaba, boje morskih dubina, boja peska, maslinasta, boja krečnjaka, boja školjki ili paprat zelena.

2. Otirač od kamenčića

Kamenje ima veliku ulogu u uređenju zen kupatila. Na stari otirač zalepite kamenčiće, jedan do drugog i stavite svoj kameni otirač pored kade ili tuš kabine.

3. Slike sa zen porukama

Odštampajte zen citate, stavite ih u ram i zakačite na zid kupatila.

4. Poslužavnik za kadu

Uzmite mere svoje kade i napravite od drvene daske poslužavnik koji će doprineti vašem opuštanju u toploj i mirišljavoj kupki. Neka poslužavnik bude malo širi kako na njega možete da stavite knjigu, omiljeni napitak ili ukusne poslastice.

5. Udahni svom kupatilu život

Svako zen kupatilo treba da ima nekoliko biljaka kako bi prostor bio oplemenjen i u skladu sa prirodom. Najpogodnije biljke za kupatilo su filandedron, aloe vera, ljiljan, paprat i bambus.

PageBreak

Kako da svoje kupatilo pretvorite u ZEN oazu: 10 trikova za uredno i opuštajuće KUPATILO iz snova
Foto: Shutterstock kako-da-svoje-kupatilo-pretvorite-u-zen-oazu-10-trikova-za-uredno-i-opustajuce-kupatilo-iz-snova2

6. Napravite sami cvetne zen aranžmane

U staklene teglic eili posude stavite malo zemlje i otporne sukulente. Poklopite ih staklenim poklopcem i poređajte u kupatilu. Ova dekoracija će potpuno promeniti i ulepšati prostor.

7. Otarasite se nereda

Zen uređenje enterijera ima u sebi i dozu minimalističkog. Važno je da svu kozmetiku rasporedite i organizujete po fiokama, kao i peškire i pribor za higijenu. Neka prostor u kupatilo "diše"!

8. Mirisi koji opuštaju

Umesto osveživača koji su prepuni hemikalija, počnite da koristite eterična ulja. Preporučujemo mirise lavande, bergamonta, mandarine, kamilice, bora i sandalovine. Takođe, preporučuju s emirišljave sveće koje će pored divnog mirisa doneti i opuštajuću svetlost uz koju možete meditirati.

9. Ekološka svest

Svakim malim korakom za očuvanje planete, stvarate jedno veliko dobro delo za celu planetu. Birajte ekološke četkice za zube, toaletni papir, sredstva za čišćenje i kozmetičke proizvode. Takođe, za sve što pravite u kupatilu, napravite od eko materijala. Na ovaj način vaše kupatilo biće u potpunosti sjedinjeno sa prirodom.

10. Promenite izgled stare kade ili tuš kabine

Obložite staru kadu kemenom! Ovo je malo veći projekat, a donosi dve dobrobiti - unećete prirodne elemente u kupatilo i sakrićete nedostatke na staroj tuš kabini ili kadi.

Izvor: Lovesensa