Ukoliko vaše cveće sporo raste, ne cveta i žuti, probajte trik iskusnih baštovana koji uz pomoć kvasca biljki podare novi sjaj.

Ključ je u prihrani koja je jeftinija, prirodnija, a rezultati su odmah vidljivi.

Biljke tokom proleća i leta traže malo više pažnje i sastojaka. Da li ste znali da skupa i veštačka đubriva iz apoteke, može da zameni prihrana cveća kvascem.

Promene na biljkama

Nedostatak hranljivih materija u supstratu se ogleda u promenama na samim biljkama.Ako biljka sporo raste, neće da cveta, ima promene na listovima, koren se slabo razvija i slično, to su pokazatelji da joj nešto fali, te da je neophodna bolja njega.

Pročitajte još:

Kako da gajite suncokret u saksiji u 6 koraka: ukras za balkon koji će privući poglede

Kako da oživite cveće koje je počelo da vene: napravite prirodni preparat od 3 sastojka za oporavak biljaka (RECEPT)

Način da se stvari poprave, je da se sa vremena na vreme, daje prihrana. Kada je reč o cveću, obično se daje tečno đubrivo, prirodno ili veštačko. Prirodno đubrivo možemo i sami da pravimo. Isprobajte obavezno i đubrivo od kvasca, jer su iskustva veoma pozitivna.

Zašto prihranjivati biljke kvascem?

Svi žele da imaju zdrave i lepe biljke, a to je upravo ono što se kvascem postiže. Dobijamo brži rast, bolje cvetanje, lepše listove i jači koren. Kvasac sadrži sastojke koji dobro utiču na rast i razvoj biljaka - vitamine B kompleksa, fitohormone i auksin. Zamislite kako raste testo kada zamesimo hleb - slično tako rastu i biljke kad im se daje kvasac.

Kako se pravi rastvor od kvasca

Rastvor od kvasca za cveće i ostale biljke, pravi se tako što na 10 g kvasca, dodajemo 1 malu kašiku šećera i 1 l vode.

U zavisnosti koliko vam je rastvora potrebno za zalivanje biljaka, vi ćete proporcionalno napraviti dovoljnu količinu. Pomešati sastojke i ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ponovo promešati i zaliti biljke. Savet je da se uvek rastvor pravi svež.

Prihrana cveća kvascem radi se na 10-15 dana. Tokom leta može da se zaliva ovim rastvorom jednom nedeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemljišta, što odgovara biljkama. Biljke postaju snažnije, a prihrana kvascem može se koristiti i za sobne i za baštenske biljke.

Izvor: Novosti