Kefir je najbolji prirodniprobiotik, a ukoliko ga dodate u testa i peciva, dobićete jedinstvenu aromu i hleb koji neće pasti teško na želudac.

Predstavljamo vam recept za probiotski hleb bez kvasca koji se može preporučiti osobama koje su na specijalnim režimima ishrane, onima koji imaju probleme sa varenjem i nadutosti, kao i osobama koje imaju gastritis i druge želudačne tegobe.

Evo kako da napravite zdrav probiotski hleb:

Sastojci:

  • 200 ml kefira 
  • 150 g brašna od celog zrna pšenice
  • 130 g oljuštenog raženog brašna,
  • 60 g raženog slada
  • 3 g sode bikarbone
  • 4 g praška za pecivo
  • 15 g lanenih semenki
  • 10 g semenki bundeve
  • 10 g susamovih semenki
  • 10 g semenki suncokreta
  • 4 g mlevenog đumbira
  • 8 g sušene šargarepe
  • paprika, morska so, ulje (po ukusu)

Priprema:

Sipajte pšenično brašno u posudu, dodajte raženo brašno i slad. Dodajte pola kašičice usitnjene morske soli.

U smesu dodajte prašak za pecivo i sodu, pažljivo izmešajte sve sastojke.
Dodajte đumbir, lanene semenke, semenke susama, semenke bundeve, suncokretove semenke.

Dodajte osušenu šargarepu i ponovo pažljivo izmešajte suve sastojke.
Napravite šupljinu u sredini, polako sipajte kefir. Imajte na umu: celokupna porcija kefira se ne izliva odmah. Možda će vam trebati malo više ili manje, što znači da ima smisla nadopunjavati u delovima.

Zamesite testo kašikom. Testo bez kvasca ne meša se dugo, u suprotnom hleb će izaći tvrđi. Samo mešajte dok ne razbijete grudvice.

Uzmite pripremljeni pleh, namažite biljnim uljem ili stavite pek papir i rasporedite testo, poravnjajte, navlažite vrh vodom.

Zagrejte rernu na 180 stepeni celzijusa i pecite hleb oko 40 minuta.

Izvor: Lovesensa