Svi bismo voleli da imamo savršen stomak, sa zategnutim mišićima i bez sala. Međutim, retki su oni koji nemaju baš nimalo viška masnoća, naročito ako je njihov oblik tela takav da višak sala skladišti upravo na stomaku. Osim što je mnogima estetski problem, viscelarna gojaznost je i zdravstveni problem jer masnoće mogu da se talože oko organa i da utiču na pojavu srčanih bolesti. Takođe, prekomerni višak sala na stomaku predstavlja i faktor rizika za moždani udar.Visceralna mast sadrži inflamatorne supstance koje plutaju u krvotoku i napadaju krvne sudove, posebno one u srcu, čineći ih podložnijim ugrušcima, što je veoma opasno.

Nažalost, ne postoji čaroban štapić koji će ukloniti salo sa mesta gde vam najviše smeta. Ali, postoji nekoliko promena koje možete da uvedete u svoju svakodnevicu, a koje će sigurno dati rezultate. Nije reč o dijeti, ne morate se lišavati hrane, već primeniti nekoliko pravila.

Jedite samo kada ste gladni

Moderan čovek okružen je obiljem hrane, pa više ne jede kako bi živeo, već iz zadovoljstva. Takođe, mnogi pronalaze utehu u hrani, jedu kada su tužni, depresivni, uznemireni, kada im je dosadno. Usled svega toga, unesimo bespotrebno mnogo kalorija, a to nužno vodi gojenju. Međutim, čak iako jedete samo kada ste gladni, to ne znači da smete da jedete neograničeno. Ključ je u balansu. Možete ponekad da pojedete brzu hranu, ali ja najvažnije da vam obroci generalno budu zdravi.

Ustanite sa stolice

Ljudi danas sede više nego ikada. Osam sati sede na poslu, zatim dođu kući ponovo sednu da pogledaju nešto na televiziji. Većinu dana provode sedeći, a to u velikoj meri utiče na stvaranje viscelarne masti. Stoga se pokrenite. Ne mora da bude trčanje, dovoljno je hodanje. Umesto lifta, idite stepenicama. Umesto da naručite hranu, izađete na pauzi da je kupite. Kada dođete kući, nemojte da sedite, već idite u šetnju. Optimalno je 10000 koraka dnevno, što bržim tempom, to bolje. Takođe, savetuje se i vežbanje, tačnije vežbe snage jer one sagorevaju višak kalorija i masnoća, što je osim za izgled, važno za zdravlje celog organizma.

Više spavajte

Neaktivnost je najveći prijatelj sala na stomaku, ali to ne znači da ne treba da spavate. Naprotiv, kvalitetan san je veoma važan. Ako nedovoljno spavate, to utiče na sve ostale procese u organizmu, a udruženo sa neaktivnošću i povećanim unosom kalorija takođe utiče na prekomerno gojenje. Pobrinite se da spavate najmanje sedam sati svake noći. I još jedna važna stvar- duže spavanje samo tokom vikenda neće vam nadoknaditi nedovoljno sna tokom nedelje!

Izvor: Sensa