Prizovite duh orijenta uz pomoć slasnih đakonija! Ako nemate ideju šta da spremate za ručak ili vam dolaze gosti a ne želite da spremate uobičajena jela, predlažemo falafel. Ovaj specijalitet posebno je popularan na Bliskom Istorku, pogotovu u Izraelu i Egiptu. Ne sadrži meso, što ga čini pogodnim za vegane i vegetarijance, sjajnog je ukusa i lako se sprema. Glavni sastojak su leblebije, koje su bogate proteinima i sadrže dosta vlakana, bogate su gvožđem i magnezijumom.

Sastojci:

- 2 šolje narendanih tikvica

- 2 šolje leblebija ( kuvane ili iz konzerve)

- 2 čena belog luka

- šaka listova korijandera

1 kašičica kima

- so

- biber

- ulje

Priprema:

Narendane tikvice posolite i ostavite da stoje oko pola sata. Nakon toga iscedite višak vode. U blenderu sameljite leblebije zajedno sa začinima, a zatim umeštajte seckani beli luk. Ako je previše gusto dodajte malo vode, a ako se raspada dodajte malo prezli. Pomešajte sa isceđenim tikvicama. Od ove mešavine napravite male loptice i pržite ih u podmazanom tiganju.

Kako još možete napraviti falafel i sa kojim prelivom servirati pogledajte u videu ispod:

Falafel s tikvicama tiktok/fitgreenmind

Izvor: Sensa