Osnova zdrave ishrane je raznovrsnost, a u svakom obroku trebalo bi da se nađe bar po jedna porcija povrća. Ako trenutno postite ili iz bilo kog razloga ne jedete meso, a volite da probate nešto malo drugačije, po uzoru na azijsku hranu, donosimo recept za tofu s kikiriki sosom i povrćem. Ovo jelo mogu jesti i osobe osetljive na gluten.

Sastojci:

  • 400 g tofua
  • ⅓ glavice zelenog kupusa
  • ⅓ glavice crvenog kupusa
  • 2 do 3 srednje šargarepe
  • veza korijandera
  • 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • so, biber
  • maslinovo ulje

Za sos:

  • 1-2 kašičice susamovog ulja
  • 4 kašike kikiriki putera
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kašičice soja sosa
  • so

Priprema:

Iscedite višak vode iz parčeta tofua. Narežite na šire komade i još malo utapkajte ubruse kako biste upili višak tečnosti. Zagrejte 2 kašike ulja za prženje u velikom tiganju. Pržite tofu prvo s jedne a zatim i s druge strane dok ne dobije lepu zlatnu boju.

U međuvremenu, napravite sos od kikirikija. Pomešajte puter od kikirikija zajedno s medom, sokom od limuna, soja sosom, susamovim uljem i malo vode. Dobro umutite da se sjedini I postane glatka smesa. Ako je pregusto, dodajte još vode, a ako volite slanije, posolite.

Na kraju napravite salatu- narežite kupus i šargarepu, dodajte seckani korijander i začinite po ukusu uljem, začinima i sokom od limuna.

Stavite na dno tanjira saltu, preko nje tofu kriške i prelijte sosom.

Izvor: Sensa