Počeo je Božićni post, periodu godine kada se vernici posvećujemo čišćenju duše i tela, i priporemaju se za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Boćić. Post je 2021. godine počeo 28. novembra i trajaće sve do Božića, 7. januara. Iako traje 40 dana, Božićni post nije tako strog kao Vaskršnji.

Sa druge strane, duhovni post, koji je najznačajniji aspekat svakog posta, podrazumeva uzdržavanje od negativnih misli, loših dela, ogovaranja, laži, obmane i svih loših stcvari koje opterećuju čovekovu dušu. Cilj je da tokom posta izaberemo ljubav umesto negativnosti i da se više posvetimo molitvi i duhovnom razvoju.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Cilj je proslaviti Boga, osvestiti u sebi dobre vrline, skinuti teret sa srca i nov i svež ući u novi životni ciklus - novu godinu i Božić. Vernici poste kako bi se pričestili i time podstakli svoj put zdravlja, ljubavi i spasenja.

Izvor: Sensa