Pravoslavni vernici danas obeležavaju Božićnepoklade i praznik posvećen Svetom apostolu Filipu. 27. novembar je poslednji dan pred Božićni post tokom kojeg se vernici uzdržavaju od mrsne hrane životinjskog porekla i posvećuju se molitvi, traganju za mirom i pročišćenjm duše.

Veliki Božićni post koji počinje sutra traje sve do 7. januara. Prema starom običaju na Božićne poklade priprema se raskošna trpeza i bogata večera, kao i slavlje sa članovima porodice. Veče treba provesti u radosti sa porodicom. Veruje se da su poklade dan za praštanje i veselje. Nekada su se ljudi na ovaj dan maskirali i kroz pesmu i muziku plesali kroz naselje izvodeći razne akrobacije i trikove.

Postojao je i običaj paljenja vatre, a dan bi trebalo provesti u slavlju i radosti. Nakon ovog praznika vernici se pridržavaju Božićnog posta koji podrazumeva telesni i duhovni post.

Telesni post je uzdržanje od mrsne hrane i alkohola, kako bi se teli pročistilo, dok duhovni podrazumeva uzdržavanje od svih loših misli i dela, u cilju pričešće kroz koje dolazi pročišćenje duše.

Izvor: Sensa