Pravoslavni vernici u Srbiji 27. oktobra obeležavaju praznik posvećenoj SvetojPetki, svetiteljski koju slave mnogi narodi, čak i oni koji nisu hrišćani. SvetaPetka je podvižnica iz 11. veka, a smatra se da je ona najpre zaštitnica žena, pa ovaj praznik posebno slave žene.

Za praznik Svete Petke vezuju se razni običaji, a neke porodice proslavljaju ovaj praznik kao porodičnu krsnuslavu. Uz crkve i hramove posvećene Svetoj Petki često se nalaze i izvori za koje se veruje da su lekoviti. Jedan od najvažnijih običaja za ovaj praznik jeste da danas treba izbegavati fizičke poslove, već dan treba provesti u molitvi, ljubavi i slavlju sa dragim ljudima.

Ovo je molitva koju vernici izgovaraju na praznik Svete Petke:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice. Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.

Tropar, glas 4.

Zavolevši miran pustinjski život i pošavši dobrovoljno za Hristom, tvojim Ženikom, uzela si od svoje mladosti Njegov laki jaram, naoružavši se znamenjem krsta protiv duhovnih neprijatelja. Isposničkim podvizima, postom, molitvama i suznim kapima ugasila si ugljevlje strasti, Paraskeva, dostojna pohvale, koja i sada sa mudrim devojkama stojiš pred Hristom u nebeskom dvorcu: moli se za nas koji poštujemo tvoju časnu uspomenu.

Kondak, glas 6.

Proslavimo svi pobožno najčasniju Paraskevu, svetu zaštitnicu u nevoljama, jer ona, ostavivši propadljivi život, primi večni, nepropadljivi. Zbog toga, po Božijoj zapovesti, nađe slavu i blagodat da čini čuda.

Izvor: Sensa