Pravoslavni vernici 27. oktobra proslavljaju praznik Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke. U pravoslavnoj veri Sveta Petka je vrlo poštovana, a čak je slave i i neki nehrišćanski narodi na istoku. Svetiteljka se smatra za zaštitnicužena, pa prema verovanju ovaj praznik posebno slave žene.

Vernici joj se obraćaju za pomoć u raznim životnim teškoćama, a prema verovanju ova svetiteljka se često pojavljuje u snovima sa važnim razlogom. Mnoge porodice u Srbiji slave Svetu Petku kao porodičnu krsnu slavu.

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka. Po predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Pored hramova posvećene Svetoj Petki često se nalaze i izvori lekovte vode. Jedna od najpoznatijih crkvi u Srbiji posvećena Svetoj Petki jeste Crkva Svete Petke na Kalemegdanu.

Za praznik svete Petke vezuju se različiti običaji od davnina. Praznik je obeležen crvenim slavom, pa se danas izbegavaju kućni i fizički poslovi. Kada je praznik u sredu ili petak (kao ove godine) posti se i slavske trpeze su ispunjene posnom hranom.

Na praznik se vernici mole Svetoj Petki za zdravlje, ljubav, svoju porodicu i mir u duši, a u kući se pali tamjan. Vernici veruju da se SvetaPetka uvek odaziva molitvama za zdravlje i sreću porodice.

Mnogi na ovaj dan idu u hramove posvećene Svetoj Petki i piju vodu sa njenih izvora za koje se veruje da su lekoviti.

Izvor: Sensa