Šuma je naša najstarija i najpovoljnija apoteka, a saveti svetskih stručnjaka na temu terapije šumskimkupanjem pomažu nam da zaronimo dublje u njene tajne.

Kako se, dakle, kupati u šumi? Potrebno je pre svega pronaci omiljeno mesto, ono gde možete da se opustite i koje u vama izaziva osećaj mira. Pobrinite se da kod kuće ostavite telefon, fotoaparat, tablet... "Ne trebaju vam nikakvi uređaji dok se povezujete sa sobom i prirodom. Slušajte intuiciju, pratite kuda vas vodi", sugeriše dr Gorana Isailović, predsednica Medical Spa Asocijacije Srbije.

Ključno je pustiti šumu u svoj svet putem pet čula. Samo time možete da otključate snagu šume. "Dopustite prirodi da uđe kroz vaše uši, oči, nos, usta, ruke i stopala", savetuje dr Li. "Slušajte pesmu ptica i povetarac koji šušti u lišcu drveća. Pogledajte različite nijanse zelene i sunčevu svetlost koja se prelama kroz grane. Osetite miris šume i udahnite prirodnu aromaterapiju fitoncida. Okusite svežinu vazduha dok duboko udišete. Stavite ruke na deblo drveta. Umočite ruke ili noge u reku. Lezite na tlo. Upijajte ukus šume i oslobodite osećaj radosti i smirenosti. Ovo je vaše šesto čulo, stanje uma.

Sada ste se povezali sa prirodom. Prešli ste most koji vodi do sreće." Kao logičan nastavak svesnog bivanja u šumi ova zelena terapija ne može samo da se odradi, onako na brzinu, da se rešite još jednog zadatka. Potrebno je uzeti dovoljno vremena za sebe jer, kako je rekao Amos Kliford, još jedan od predavača na zagrebačkoj konferenciji, "cilj nije stići negde, nego biti". "Da vas vodim na planinarenje, verovatno bismo prešli 5 ili 6 kilometara za nekoliko sati. Da idete sa mnom na šumsko kupanje, prešli bismo jedva kilometar", napisao je američki psihoterapeut koga je šinrin-joku inspirisao da osnuje Udruženje vodiča i programa za terapiju prirode i šume.

Drugim rečima, u šumi se hoda polako i sporo, pa neki šinrin-joku opisuju kao hodajuću meditaciju. Nakon stresnog i ubrzanog tempa radne nedelje mnogima može biti teško i neprijatno da uspore i vuku se bez cilja. "Lako je tada ubrzati i hodati pešačkim tempom”, naveo je Kliford savetujući da usporite tako što ćete obratiti pažnju na ono što se u šumi krece: grane koje se njišu na povetarcu, ptice u letu, potok. Kliford objašnjava da obrać anje pažnje na ono što je u pokretu daje našem umu nešto čime može da se bavi, poput brojanja daha u sedećoj meditaciji.

Ako treba nečim da zaposlite telo ili um, deo svoje terapije možete posvetiti i Pozdravu Suncu, uživanju u hrani na pikniku, kupanju u jezeru, meditaciji, pranajami, crtanju drveća, sakupljanju samoniklog bilja... Onima koji su zaboravili da stoje u mestu možda bi bilo bolje da prvih nekoliko puta šinrin-joku praktikuju sa obučenim vodičem. "Vodič vam otvara vrata šume i pomaže vam da usporite, da se osećate prijatnije i pronađete svoj tzv. sit spot, mesto za dokolicarenje u kome se povezujete sa prirodom”, objašnjava dr Isailović, koja organizuje šumsku terapiju u Srbiji.

Premda nije sertifikovani vodic, geštalt psihoterapeutkinja Irena Corko Meštrovic i sama je otkrila dobrobiti bivanja u prirodi, pa danas na svojim radionicama spaja dve ljubavi – psihoterapiju i ekoterapiju. Kaže da joj je psihoterapija promenila prvi deo života, a poslednjih 12 godina duguje blagotvornom uticaju aktivnosti u prirodi.

"Uz njih sam počela sve više vremena da provodim u prirodi, često ne radeći ništa, a s tim je raslo moje opšte dobro stanje. Od večno setne, pesnicki raspoložene osobe pretvorila sam se u vedru, emocionalno stabilniju osobu punu energije, opisuje zagrebacka terapeutkinja, dodajući da je teško reći dokle tu sežu efekti psihoterapije, a šta joj je doneo boravak u prirodi.

ŠTA DA RADITE KADA U BLIZINI NEMATE ŠUMU?

U Japanu šinrin-joku metoda pripada preventivnoj grani medicine i nije pokrivena osnovnim zdravstvenim osiguranjem. "Šumsko kupanje mogu preporučiti lekari opšte prakse za prevenciju određenih bolesti, kao što su depresija, hipertenzija, poremećaji spavanja, itd.", navodi dr Li. Program šumske terapije uključuje vođene šetnje i posete terapeutskim šumskim bazama, gde vas lekari pregledaju, daju opšte zdravstvene procene i prave najbolji plan hodanja za vas.

S obzirom na to da većina ljudi živi na asfaltu, a procenjuje se da će do 2050. godine cak 66 odsto svetske populacije živeti u gradovima, upitali smo japanskog naučnika kako možemo praktikovati šumsko kupanje ako u blizini nemamo zvučno izolovano neukroćeno zelenilo. "I sam živim u centru Tokija, pa šumsko kupanje na nedeljnoj bazi praktikujem u gradskim parkovima. Moja istraživanja su pokazala da čak i šetnja gradskim parkom može da smanjihormonestresa, kao i negativne emocije poput teskobe, depresije, ljutnje, umora, zbunjenosti, a poboljšava pozitivna osećanja i dobru energiju." Kako dr Li ističe, kada naučite da se povežete sa prirodom, uspećete da praktikujete šinrin-joku bilo gde, na primer, u gradskom parku ili svojoj bašti.

Uvek je dobra ideja uneti prirodu u prostor u kome boravite. "U svom domu koristim eteriČna ulja, u kancelariji uzgajam biljke, a na YouTube kanalu gledam video-snimke snimljene u šumskim krajolicima kako bih svakodnevno svim čulima uživao u mirisu šumskog kupanja", navodi dr Li.

Ovom nizu uživanja u zelenoj terapiji dr Isailović dodaje i mogućnost virtuelnih ili remote šetnji, kao i osmišljavanje malog senzornog vrta na balkonu ili prozorskoj dasci sa začinskim i aromatičnim biljem. U kom god obliku odlučili da praktikujete šumsku terapiju, važno je biti prisutan, izoštriti sva cula tako da u svakom trenutku osećate najmoćniju silu na svetu – majku prirodu – bilo da ste okruženi stoletnom šumom ili sa samo nekoliko saksija na terasi.

Izvor: Sensa