Obilje negativnih jona nalazi se i u šumama, piše Ivana Vodogažec. Otkako su tzv. šumske kupke (boravak u šumi koji se tradicionalno praktikuje u Japanu kao tehnika opuštanja) u poslednjih nekoliko godina postale trend u zapadnjačkom velnesu, zaređala su istraživanja o blagodetima drveća.

Na primer, naučnici sa italijanskih univerziteta u Parmi i Milanu analizirali su 2019. godine rezultate gotovo hiljadu istraživačkih radova o tome kako boravak u šumi utiče na lučenje kortizola u organizmu. Zaključeno je da šumske kupke već kratkoročno mogu znatno da smanje nivo kortizola (hormona stresa), a to pak povoljno utiče na srčanu i plućnu funkciju, imunitet i raspoloženje.

Preporučuje se da se tokom šumske kupke vežba pravilno, duboko disanje. Jednostavna, a vrlo efikasna vežba je duboko trbušno disanje, tako da izdisaj bude dvostruko duži nego udisaj. Na primer, udahnite vazduh kroz nos, duboko do stomaka, brojeći do tri, a izdisaj (kroz nos ili usta) neka traje dok izbrojite do šest. Svaki dan tako dišite barem pet, a po mogućnosti deset minuta.

Izvor: Sensa