Stres utiče na fizičko i mentalno zdravlje organizma, a kortizol, "hormon stresa", povećava rizik od gojaznosti, anksioznosti, naglih promena raspoloženja i izaziva nesanicu. Pozitivna strana kortizola jeste što ubrzava našu reakciju i povećava izdržljivost u ekstremnim situacijama. Međutim, kada jepovišen dolazi do emocionalne nestabilnosti, ali i uztokuje i nepovoljne promene u telu. Kako smanjiti višak kortizola u organizmu - donosimo vam 7 prirodnih načina:

1. Tehnike disanja - Jedan od razloga za nagle skokove kortizola je hiperventilacija pluća. Njegovo lučenje se smanjuje regulacijom nivoa kiseonika u krvi, što se postiže vežbama disanja. Vežbe disanja mogu pomoći da umirite um i povratite emocionalnu ravnotežu.

2. Redovno vežbajte - Izaberite fizičku aktivnost koja vam prija, na primer trčanje, šetnja, plivanje... Svaka aktivnost pomaže da se smanji rizik od napada panike, oslobađa od stresa i napetosti i podstiče lučenje hormona sreće - endorfina i serotonina.

3. Smanjite unos kofeina - Kofein je dobro poznati stimulans nervnog sistema. Podstiče lučenje kortizola, stimulišući intenzivan rad srca. Zbog toga je bolje izbeći kofeinske napitke ako ste često pod stresom. Umesto toga, možete piti umirujuće napitke kao što su čaj sa kurkumom, matičnjak ili kamilica.

4. Pronađite hobi koji vas ispunjava - Izađite iz monotonije svakodnevnice i stresnih navika. Pronađite neku dodatnu aktivnost koja će uneti promenu u vaš život i pomoći vam da se opustite. Bavite se kreativnim tehnikama, aktivnostima koje podstiču samorazvoj, šetajte na svežem vazduhu i provedite vreme sa prijateljima.

5. Kontrola nad emocijama - Ako vam je nivo kortizola povišen, to znači da ste skloni izlivima neprijatnih emocija. Pokušajte da dozirate sopstvene emocionalne izlive. Na primer, ograničite svoje interakcije sa "energetskim vampirima" ili onima koji u vama bude nepovoljna osećanja. Osvestite kada dođe do negativnih emocija i pokušajte da ih kontrolišete.

6. Zdrava hrana - Pri skoku kortizola dolazi do pojačanog apetita. Stres povećava rizik od konzumiranja brze hrane i povećava želju za slatkišima. Takva hrana samo još više može pogoršati situaciju i povećati kortizol. Umesto nezdravih namirnica jedite više integralnih žitarica, jaja, nemasnu ribu, semenki lana i bundeve - ova hrana snižava homron stresa i podstiče vraćanje balansa u organizmu.

Izvor: Sensa