Hormoni su zaslužni za veliki broj procesa u našem organizmu. Njihovo stanje utiče na raspoloženje, izgled, začeće, telesnu težinu i imunitet. Hormonska neravnoteža može izazvati policistozu, akne, višak kilograma, depresiju i gastrointestinalne probleme.

Postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na hormonsku neravnotežu, a mnogi ih ognorišu - evo koji znakovi su signal za hormonski disbalans:

1. Neredovna menstruacija - Stalno kašnjenje menstruacije ili menstrualni ciklus koji se brzo dešava nakon drugog može biti znak da imate problem sa hormonima. Prosečna dužina ciklusa je 24 do 38 dana sa menstruacijom do 8 dana. Takođe, isuviše bolne menstruacije mogu biti znak hormosnke neravnoteže, endometrioze, policističnih jajnika ili drugih ginekoloških problema. Hormonski disbalans može ometati i začešće, pa ukoliko dugo pokušavate da ostanete u drugom stanju, važno je da uradite analize hormona.

2. Bolne grudi (bol u dojkama) - Ugavnom je ovaj osećaj povezan sa menstrualnim ciklusom i javlja se kao osećaj nelagodnosti, napetosti, peckanja ili bola. Ako vas takve neprijatne senzacije muče nekoliko dana zaredom tokom svakog ciklusa ili su van menstrualnog ciklusa, onda možete sumnjati na hormonski disbalans. Oakav bol se može javljati kod neravnoteže estrogena i progesterona.

3. Maljavost - Dlake se pojavljuju na prilično neobičnim mestima: na grudima, donjem delu leđa, ramenima, licu i stomaku. Na prvi pogled se čini da se lako mogu eliminisati uz pomoć epilacije ili bilo koje druge pogodne metode uklanjanja dlaka, ali abnormalni rast je uzrokovan hiperandrogenizmom - povećanom aktivnošću muških polnih hormona. Stoga, ako kozmetologija ne pomogne, ima smisla posetiti ginekologa ili endokrinologa kako bi se otkrio precizan uzrok maljavosti.

4. Neobična pigmentacija - Tamne mrlje na koži (naročito u pregibima kože, na vratu, u preponama i na laktovima), koje izgledaju kao da ste uprljali kožu, mogu bti simptom insulinske rezistencije ili njenog prelaska u dijabetes.

5. Papilomi - Ako se pojavljuju sve više na koži i čini vam se da njihov broj raste, onda za to može biti odgovoran insulin. Visok nivo insulina povezan je sa rizikom od hiperplazije endometrijuma, endometrioze i mastopatije.

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma, neophodno je da se konsultujete sa lekarom. Kako biste održali ravnotežu hormona i sprečili disbalans, važno je da se posvetite zdravoj i izbalansiranoj ishrani i fizički se aktivirate.

Izvor: Sensa