Hormoni utiču na naše zdravlje, raspoloženje, izgled, zbog toga ih moramo stalno držati u ravnoteži. Ishrana i životne navike ključne su za hormonalnui balans, ali možete primeniti i jednu aktivnost tibetanskihmonaha. Reč je o hormonskoj gimnastici, jednostavnim vežbama za koje vam treba oko 5 minuta, a pozitivno će uticati na endokrini sistem, može podmladiti telo, opustiti vas i stimulisati hormone sreće.

Vežbe može primenjivati skoro svako, jer uopšte nisu teške i naporne, već lagane i rade se odmah nakon buđenja. Savet je da ih radite što ranije ujutru, na prime roko 6 časova, kako bi se vaše telo aktiviralo i da biste već ujutru dobiji sjajnu dozu energije. Trening tibetanske gimnastike podeljen je u 10 koraka, a evo kako da ga praktikujete:

1. Trljajte dlanove nekoliko sekundi dok ne postanu topli, na ovaj način dajete sbei osećaj smirenosti i lepe energije, odnosno jačate i svoje biopoljhe.

2. Tople dlanove stavite na očne jabučice. Lagano pritisnite - 1 pritisak u 1 sekundi, 30 puta. Posle zadržite dlanove na jabučicama i držite još 30 sekundi. Pomoći će da se opustite i podstaknete hormone sreće.

3. Stimulišite uši - Stavite dlanove na uši i pritiskajte nežno 30 puta u 30 sekundi. Fokusirajte se samo na zvuk koji se javlja prilikom pritiskanja.

4. Zatezanje lica - Palac stavite iza uveta, a zatim vucite na dole ka bradi blago masirajući. Zatim vratite od brade do ušiju. Ponovite ovo 30 minuta kako biste zategnuli ovaj deo lica i podstakli u njemu cirkulaciju.

5. Masaža čela - Desni dlan stavite na čelo. Trljajte pomerajući dlan s leva nadesno, oko 30 pokreta. Aktiviraćete hipofizu i poboljšaćete rad sinusa.

6. Masaža glave - Sklopite šake iza glave i pomerajte glavu napred-nazad 30 puta, a posle levo-desno 30 puta. Glavu treba malo da podignete. Ova vežba normalizuje pritisak. Poboljšava se pokretnost zglobova ramena i učvršćuju se mišići ruku.

7. Masaža štitne žlezde - Udahnite i izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unapred i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu par sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete vazduh, dižite bradu prema gore i zabacite glavu na leđa. Zategnite vrat što više. U ovom položaju zadržite nekoliko sekundi glavu. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade.

8. Masaža stomaka - Spustite ruke na stomak. Desnu šaku stavite dole, levu gore i masirajte stomak u pravcu kretanja kazaljke na satu, oko 30 puta. Stimuliše rad unutrašnjih organa i pozitivno utiče na varenje.

9. Ruke i noge podignite gore, rotirajte ruke u ručnom zglobu i noge u skočnom zglobu 30 puta, posle protresite. Poboljšaćete krvotok i imaćete više energije.

10. Trljanje stopala - Kružnim pokretima masirajte stopalo oko 30 puta, a posebnu pažnju obratite na centar stopala. Osim što će vas opustiti, stimulisaće vašu energiju.

Izvor: Sensa