Endokrini sistem čine žlezde koje oslobađaju hormone i koje su rasprostranjenne po telu, piše Lovesensa.

To su pinealna žlezda, hipotalamus, hipofiza, tiroidna, paratiroidna žlezda, timus, nadbubrežna žlezda, pankreas, jajnici i testisi.

Endokrine žlezde utiču na metabolizam, reprodukciju, spavanje, krvni pritisak i zdravlje srca. Kao vid najbolje prevencije bolesti endokrinog sistema, važno je da promenite način ishrane i konzumirate namirnice koje su presudne za održavanje žlezda zdravim.

Evo koju hranu treba da jedete:

1. Štitna žlezda

Vitamin D pomaže da se kontroliše produkcija hormona štitne žlezde. Zato je važno da jedete namirnice bogate vitaminom D, kao što je ulje od jetre bakalara, organska jaja, mlečne proizvode, žitarice, pečurke i riblje ulje. Takođe, selen je vrlo važan za rad štitne žlezde, pa treba jesti brazilski orah, tunu, sardine, škampe, školjke i losos. Jod je takođe neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a namirnice koje sadrže jod su: žitarice od celog zrna, losos, bakalar, jogurt.

2. Nadbubrežna žllezda

Istraživanje nutricionista sprovedeno 2009. godine dokazalo je da za zdravlje nadbubrežne žlezde treba jesti protivupalne namirnice. Preporučuje se svakog dana da jedete voće i povrće, žitarice od celog zrna, orašaste plodove, semenke, mahunarke i ribu.

3. Hipotalamus

Stručnjaci ističu da za zdravlje hipotalamusa treba izbegavati zasićene masti i više konzumirati poluzasićene masne kiseline. Namirnice bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama su: ulje semena lana, bundevine semenke, losos, sardina, tuna, jaja i organska govedina.

4. Epifiza

Vitamini B5 (pantotenska kiselinaI) i vitamin B6 (piridoksin) pomažu epifizi da funkcioniše i produkuje melatonin, odnosno hormon koji utiče na prirodni ritam organizma. Hrana koja sadrži ove vitamine je: avokado, mahunarke, sočivo, pečurke, krompir, tuna i ćuretina.

Izvor: Lovesensa