Iako mnoge žene misle da dolaskom menopauze gube deo sebe, ovo vreme im u stvari omogućava da se konačno posvete sebi i svojim potrebama. Ako prigrlite promene, to vam može biti jedan od najsrećnijih perioda u životu

Većina žena kaže da im se život poboljšao pošto su ušle u menopauzu. Prema anketi Centra za društvena istraživanja (Social Issues Research Center) iz Oksforda, koja je sprovedena među ženama od 50. do 64. godine, 65 odsto žena tvrdi da su srećnije nego u vreme pre menopauze, 66 odsto njih se oseća nezavisnije i slobodnije, a 59 odsto uživa u boljim odnosima s partnerima i prijateljima. Drugim rečima, menopauza nije „početak kraja", nego vreme buđenja, osvešćivanja i poboljšanja života.

Ublažite simptome menopauze: mir u čaši soka od paradajza...

Prvi deo života žena provodi dajući život drugim bićima (doslovno i figurativno), a menopauza, sa svim svojim simptomima, pokazuje da se žena u drugoj polovini života mora posvetiti sebi, smatra dr Kristijana Nortrup, američka ginekološkinja i autorka nekoliko bestselera o ženskom zdravlju.

Menopauza nastupa nakon poslednje menstruacije i označava završetak reproduktivnog ciklusa žene, a prosečna starost za ulazak u menopauzu nije se menjala od najstarijih zapisa (Aristotel 322. p.n.e.) i događa se oko 50. godine života. Brojne promene počinju da se osećaju sedam do deset godina pre, kada proizvodnja ženskih polnih hormona počinje da opada i ta faza se naziva premenopauza. Nakon nje sledi kratak prelazni period ili perimenopauza.

U tim fazama su fizičke i emotivne promene najizraženije. Telo počinje ponovo da uspostavlja hormonsku ravnotežu godinu dana nakon poslednje menstruacije i tada ulazi u postmenopauzu. Iskustvo vaše majke vam je najbolji pokazatelj kada ćete i vi ući u menopauzu. Najverovatnije je da ćete izgubiti menstruaciju otprilike u isto vreme kad i vaša majka.

PageBreak

Kada se uspostavlja hormonska ravnoteža posle poslednje menstruacije

Prema dr Kristin Nortrup, perimenopauza je period u kojem hormonske promene treba prigrliti kao dar bistrine i mudrosti. One utiču na mozak, dajući ženi jasniji uvid u nejednakost i nepravdu, snagu da istraje u svojim težnjama i hrabrost da glasno izražava svoje mišljenje i stavove.

Setu Bandha Sarvangasana: joga poza "most" pomaže u menopauzi i otklanja stres...

Promene bude njenu mladalačku strast, velike količine psihičke energije i dugo potiskivane želje i stvaralačku kreativnost. Neminovno dolazi i do preispitivanja sopstvenog identiteta, ženine uloge u porodici i društvu. Ukratko, smatra dr Nortrup, menopauza stavlja život pod mikroskop.

Hormonske promene, koje se tokom reproduktivnog doba osećaju samo nekoliko dana u mesecu, u vremenu pre menopauze prisutne su nedeljama i mesecima. Pre menopauze telo godinama, u danima pre menstruacije, preko predmenstrualnog sindroma (PMS) suptilno ukazuje na sve veću hrpu nerešenih problema, od neuravnotežene ishrane do emotivnih problema ili nerazjašnjenih odnosa koji posredno utiču na neravnotežu hormona.

„Ako zanemarimo ove blage poruke tela, iz meseca u mesec, pa i tokom godina, perimenopauza će vam biti kao ‘PMS na deseti'", tvrdi dr Kristijana Nortrup. Žene koje su imale hrabrosti da se suoče sa pomenutim teškoćama tokom godina rađanja ili prelaznog doba, svesno i sa samopouzdanjem, imaju smanjene tegobe u menopauzi, smatra dr Nortrup. Zato ne dopustite da vas prvi znakovi klimakterijuma dočekaju nespremnima.

Neredovne i isprekidane menstruacije, obilno krvarenje, slabljenje seksualnog nagona, nadutost, oticanje i osetljivost dojki, promene raspoloženja, gojenje u području stomaka i kukova, glavobolja, talasi vrućine, naglo lupanje srca, miomi, suvoća i osetljivost materice, tegobe s mokraćnim traktom, suvoća kože i nesanica jesu neki od simptoma menopauze koji se javljaju, između ostalog, i zbog smanjene ili povećane proizvodnje estrogena i progesterona. Ako želite da medicinski potvrdite svoje sumnje da ste u perimenopauzi, možete to uraditi preko hormonskog testa krvi. Ako se isključe svi drugi mogući razlozi izostanka menstruacije, možete uraditi laboratorijske analize i proveriti hormone hipofize, jajnika, štitne i nadbubrežne žlezde.

Prirodna sredstva za ublažavanje tegoba u menopauzi...

Mnogobrojni prirodni i holistički pristupi mogu ublažiti prelazne probleme. Sve više istraživanja pokazuje kako promene u stilu života - način ishrane, određeni dodaci ishrani, tehnike za smanjenje stresa, mentalni trening, redovno vežbanje i biljni preparati mogu biti delotvorni u olakšavanju prelaznog perioda menopauze. Na primer, u smanjenju talasa vrućine (valunga) i drugih simptoma prouzrokovanih stresom pomažu meditacija, joga, aromaterapija, masaža i akupunktura.

Akupunktura ujedno pomaže i u regulaciji menstrualnog ciklusa, kontroliše obilna krvarenja, smanjuje talase vrućine, suvoću kože i materice, grčeve i bolove u karlici, a u nekim slučajevima čak smanjuje i miome. Kegelove vežbe za jačanje mišića dna karlice pomažu kod inkontinencije koja ponekad prati menopauzu, a redovno vežbanje nekoliko puta nedeljno poboljšava san, smanjuje rizik razvoja osteoporoze, raka dojke i srčanih oboljenja.

Lekovite biljke, poput konopljike, cimicifuge (zmijskog korena), sladića, kineske anđelike, običnog srčenjaka, valerijane i mnogih drugih, svojim esencijalnim masnim kiselinama, fitoestrogenima i antioksidansima takođe mogu da pomognu u održavanju dobrog zdravlja u perimenopauzi. Na primer, konopljika podstiče proizvodnju progesterona, a smanjuje estrogen, pa je odlična kod neredovnih menstruacija, a pokazalo se i da smanjuje osećaj gladi, potištenost i popravlja san, a cimicifuga smanjuje talase vrućine, noćno znojenje i promene raspoloženja.

Sladić smanjuje nivo estrogena kad je previsok ili ga povećava kad je prenizak, uspešno otklanja umor i menstrualne poremećaje.

PageBreak

Prirodni lekovi za ublažavanje tegoba menopauze

„Biljke, bilo pojedinačno ili u kombinaciji, olakšavaju širok spektar tegoba, uključujući i suvoću materice, talase vrućine i nagle promene raspoloženja", navodi dr Kristijana Nortrup, savetujući da probate da uzimate jednu ili više njih barem mesec dana kako biste otkrili da li vam pomažu i da li mogu ublažiti vaše tegobe. O tome se posavetujte s lekarom jer se sve biljke ne slažu dobro s nekim konvencionalnim lekovima.

Bez obzira na to da li ste već na pragu menopauze ili vas dele godine od prvih simptoma, znajte da vi držite ključ svog psihičkog i fizičkog zdravlja i da njime otvarate jedno novo, neistraženo i dragoceno područje života. Kakvo ćete iskustvo imati, zavisi uglavnom od vas. Prigrlite menopauzu kao deo prirodnog ciklusa svake žene koji dolazi da bi uzburkao vaš dosadašnji način života kako bi vaša budućnost bila još zdravija, srećnija i ispunjenija.