Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaka žena prolazi kroz 4 faze tokom ciklusa: evo šta treba da uradite na jesen, a šta u proleće

Žena prolazi kroz četiri faze tokom ciklusa ili kroz četiri godišnja doba. Svaka faza traje sedam do deset dana. Prva nedelja je vreme za refleksiju – zima, druga nedelja je dinamična – proleće, treća faza je faza ovulacije i izražavanja ...

  Izvor: Shutterstock

Imamo sreće što živimo u kontinentalnom pojasu naše prelepe plavo-zelene lopte i što možemo da iskusimo četiri godišnja doba. U toku je leto − jedan od ciklusa kroz koji Zemlja prolazi. Kao što je ona pod dejstvom Meseca, tako i mi žene prolazimo kroz naše cikluse jednom mesečno. Za mnoge od nas to su bolni i iritantni dani, ali ako počnemo da ih pratimo, kroz šablone ponašanja, i sagledamo naše telo na kvantno-hormonski način, moći ćemo da razumemo zašto se osećamo onako kako se osećamo u nedeljama pre, tokom i posle menstrualnog ciklusa − da prihvatimo i uživamo u iskustvu. 

Tokom samog ciklusa, žena oslobađa staru energiju i dozvoljava sebi da bude „reinkarnirana” za sledeći mesec. Naši preci su razumeli ovu svetu nedelju i dozvoljavali su ženama da budu same, da se konektuju sa svojim telom, jer su „boginje plodnosti” i izobilja.

Mesečeve faze i faze naših tela su suštinski povezane. Priroda ovih faza reflektuje konstantne promene kroz koje mi žene prolazimo. Svest o menstrualnom ciklusu i ovim promenama dozvoljava nam da se bolje opustimo uz ritmove prirode. Kada budemo shvatile koliki stres kreiramo dok pokušavamo da kontrolišemo i ignorišemo prirodni ciklus, lakše ćemo se prepustiti i uživati.  

Povezane vesti

Svaka faza donosi sa sobom svoju moć i draž. Učenje o fazama i integrisanje njihovih darova u svakodnevicu dovodi nas do našeg punog potencijala i sposobnosti. Tokom mesečnog ciklusa telo prolazi kroz hormonske promene, koje utiču na raspoloženje, glad i san. U prvom delu ciklusa, estrogen i progesteron su na najnižem podeoku. Kada uđemo u prvu nedelju (prvi dan je kada počnemo da krvarimo), nivo estrogena počinje da se diže. Ulazak u drugu fazu je znak da je progesteron na najvišem nivou. Kada opadnu ponovo, mi krećemo da krvarimo. 

Estrogen i progesteron su hormoni seksa i lepote. Ovi hormoni, kao i mnogi drugi, glavni su za osećaj lepote, komfora i lagodnosti u svojoj koži. Održavaju naše grudi čvrstim, kožu čistom i balansiraju raspoloženje.

Hormon stresa − kortizol, takođe je bitan za održavanje energije i tera nas da odrađujemo stvari koje treba da se urade. Ukoliko smo pod stresom duži vremenski period, telo počinje da proizvodi više nego što treba ovog hormona. Pod stresom, organizam počinje da se ponaša kao da je pod pretnjom. Da bi nas telo sačuvalo od „pretnje”, počinjemo da pretvaramo progesteron u kortizol, jer želja za opstankom je jača od potrebe za lepotom. Naše telo rezonuje ovako: bolje biti živ i neraspoložen nego životno ugrožen i sa lepom, čistom kožom. Endokrini sistem je inteligentan ali i nepravedan, može da pretvori progesteron u kortizol, ali ne i obrnuto.


Žena prolazi kroz četiri faze tokom ciklusa ili kroz četiri godišnja doba. Svaka faza traje sedam do deset dana. Prva nedelja je vreme za refleksiju – zima, druga nedelja je dinamična – proleće, treća faza je faza ovulacije i izražavanja – leto, i četvrta faza je kreativnost – jesen.

Povezane vesti

PRVA FAZA − REFLEKSIVNOST/ZIMA
(1-6. dana)
Ovo je bitno vreme da se okreneš samoj sebi i intuiciji. Bićeš pozvana da se otvoriš mudrostima svoje duše. Tvoja duhovna svrha biće glasna u ovom periodu i pozvaće te na pravi put. Moći ćeš da imaš pristup informacijama o tome kako da nađeš mir i harmoniju za bolje izbalansiran život. Ovo je takođe vreme kada otpuštaš staru energiju, stvari i verovanja koja te više ne služe. Ti se i fizički i metaforički čistiš. Dozvoli da budeš i destruktivna, a samim tim i kreativna sila. Očisti se od starih šablona kako bi napravila mesta za nove. Nastaće praznina, iskoristi to da zaseješ nove ideje, otvoriš dušu, matericu, srce i da oslušneš svoje snove. 

Zima je vreme za refleksiju i metaforičko umiranje. U fazi kada krvariš, tvoja energija i hormoni su na najnižem nivou i osećaš potrebu da odmaraš. Hibernacija i relaksacija. Tokom ove faze možeš da osetiš iritaciju kada neko traži od tebe da uradiš neke stvari. Zima nije vreme kada dajemo drugima, nego sebi. Treba da naučiš da neguješ i voliš sebe u ovom periodu i to je nešto najbolje što možeš da pokloniš svojoj porodici i drugima oko sebe. Uživaj u kupkama, večerama provedenim sa partnerom kod kuće, čitaj u krevetu, piši, idi u prirodu. 

Dopusti sebi da budeš sama, istražuj, budi kreativna, raz-gledaj, pusti, odmaraj, prihvati novitete, neguj sebe, oslušni intuiciju. Ovo je početak menstrualnog ciklusa. Počela si da krvariš. Tvoja energija je okrenuta ka unutra. Sva tri seksualna hormona su na najnižem nivou. 

Povezane vesti

DRUGA FAZA − DINAMIČNOST/PROLEĆE (7-13. dana)

Ti si plodna, seksualna i puna samopouzdanja. Ti si kompletna i sposobna. Kao takva, spremna si da izađeš u svet, dinamična si i to privlači pažnju drugih. Komunikaciju, druženja i društvena događanja doživljavaš sa lakoćom i uživanjem. Budi spremna da napraviš prvi korak, i figurativno i doslovce. Pozovi prijatelje, prva stupi u kontakt, jer tokom ove faze bićeš prihvaćena. 

Simboli ovog perioda su proleće, renesansa, ponovno rođenje, novi početak, čistoća. Kako žena ulazi u drugu fazu, sve je spremnija za nove izazove i za nove projekte, puna je energije i srećna. Počinje da planira i organizuje svoj mesec. Proleće označava ponovno izlaženje u svet posle hibernacije. U ovoj fazi hormon estradiol (estrogen) je u usponu i zato žena oseća više energije. Ovo je perfektno vreme da se fokusira energija ka novim projektima, istraživanjima, učenju i odrađivanju fizičkih poslova. Ovo je najbolje vreme za pokret i nove izazove. Koncentriši se, fokusiraj, istražuj, konektuj se, budi društvena, jer energija je sada usmerena ka spoljašnosti, a ti si dinamična i samostalna, u fazi ekspanzije. Ovu energiju bi trebalo iskoristiti za vežbanja i treninge.

Tokom ovog perioda osetićeš motivaciju da završavaš i radiš stvari koje treba da se odrade i primetićeš da imaš više strpljenja za timski rad, jer uživaš u društvu. Nivoi estrogena i testosterona se podižu, čineći da se osećaš fizički spremnom za bilo šta što univerzum sprema za tebe. 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj