Kada odrastemo mnoge stvari nam se podrazumevaju, zaboravljamo izazove sa kojima smo bile suočene tokom puberteta i često nam nedostaju reči i takt sa kojima bi trebalo da uđemo u komunikaciju sa svojim ćerkama koje sada prolaze kroz slična iskustva. Promene na emotivnom, fizičkom i psihološkom nivou znaju da budu burne i devojčicama majke treba da budu podrška kako bi kroz ovu fazu sazrevanja prošle sigurno i lagano.

Jedan od izazova sa kojima se mnoge devojčice suočavaju tokom puberteta jeste gojaznost. Kako rešiti gojaznost kod devojčica? Dr Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturolog iz ordinacije Merida, u intervjuu za magazin Sensa dala je svim majkama devojčica sledeće savete:

"Brojne studije pokazuju da ukoliko je dete gojazno celog života ta gojaznost će svakako biti povezana sa ranijim ulaskom u pubertet, jer masne ćelije počinju da proizvode estrogen, hormon koji ih uvodi u raniji pubertet. Ova dodatna doza estrogena uzrokuje raniji rast dojki kod devojčica. Deca sa viškom masnih naslaga takođe imaju povećan nivo leptina, koji utiče na mozak da ranije otpušta hormone odgovorne za početak puberteta. Ako je dete celog života bilo gojazno treba biti realan. Pružiti podršku. Potruditi se da prelazak sa neuravnotežene na uravnoteženu ishranu bude postepen. Pored promene ishrane, vežbanje je jako važno, znojem se izlučuju toksini, a ukoliko je vežbanje napolju (idealno bi bilo 30 minuta umerene fizičke aktivnosti napolju), dobija se prirodna količina dragocenog vitamina D koji reguliše skladan rad hormona i poboljšava imunitet."

Izvor: Sensa/Tekst: Marija Zatezalo