U menopauzi skoro kod svake žene javlja se hormonskaneravnoteža koja značajno utiče na zdravlje, ali i na raspoloženje, piše Lovesensa. Većina žena tokom menopauze oseća se napeto, nervozno i razdražljivo, ali stručnjaci ističu da mogu pomoći jednostavne meditacije.

Istraživanje sprovedeno u Pensilvaniji dokazuju da za samo 12 minuta meditiranja dnevno možete značajno popraviti raspoloženje i poboljšati koncentraciju i memoriju.

Stres u menopauzi podstiče pojavu osteoporoze, gojaznosti i ubrzanog starenja, odnosno pojava bora na licu.

Meditacija je povoljna i za sprečavanje kardisvaskularnihoboljenja. Dok se jednostavno opuštate i samo ležite vaše srce sporo kuca, a tokom meditacije kuca u različitim, umerenim intervalima, pa se veruje da zbog toga ljudi koji koriste meditaciju kao način opuštanja žive duže.

Ako mislite da nemate vremena da meditirate, varate se, jer mudre žene u menopauzi praktikuju meditaciju koju mogu da rade dok putuju, ručaju ili kad legnu u krevet.

Na putu do posla - sedite uspravno i neka vam bude udobno u sedištu autobusa ili automobila i fokusirajte se na težinu svog tela. Zatvorite oči i počnite da slušate zvukove automobila, zatim zvuk motora, glasove ljudi, prirodu... Na početku se koncentrišite samo na jedan zvuk, a zatim sve zvukove osetite zajedno, slušajte ih pažljivo i osetićete kako stres polako napušta telo i dušu.

Napomena: meditaciju ne praktikujte ako vi upravljate vozilom.

Mindfulness meditacija tokom jela - ako imate malo vremena, onda možete meditirati tokom ručka. Na početku meditacije opustite se, jedite polako i pokušajte da izbacite opsesivne misli bar na kratko iz glave i neka stres koji ste danas doživeli zauvek nestane. Zatim, počnite da se fokusirate na hranu i budite spremni da odgovorite na sledeća pitanja. Kakvog je ukusa svaka namirnica iz vašeg ručka? Kakvu ima teksturu i kakav ukus ostavlja u ustima nakon što je pojedete? Kako se osećate dok jedete svoj obrok? Fokusiranost na ova pitanja pomaže da postanemo svesniji sebe i svojih aktivnosti tokom menopauze.

Meditacija u krevetu - Lezite i polako zatvorite oči. Počnite da pomerate određene delove tela, na primer, počnite od nožnih prstiju. Budite fokusirani na svaki deo tela koji polako počinjete da pomerate. Ova meditacija pomaže da se mišići opuste, smanjuje stres i pomaže da lakše zaspite.

Ovakve meditacije mogu praktikovati i osobe koje nisu u menopauzi, ali se naročito preporučuje ovim ženama kako bi se regulisalo štetno pojačano lučenje hormona kortizol, odnosno hormona stresa.

Izvor: Lovesensa