Kurkuma, koja važi za jedan od najzdravijih čajeva, svrstava se u rečniku modernih nutricionista u "funkcionalnu hranu" - onu koja nam obezbeđuje ne samo ishranu već i lekovito dejstvo. Drugim rečima, upravo onu hranu koja JESTE i lek.

Ključna stvar u pripremanju čaja od kurkume i đumbira je da ne preskačete korake pripreme, zato na njihov redosled treba obratiti pažnju.

Ne preskačite med. Ovom čaju treba malo slasti, kako bi se neutralisao ukus začina. Recept je predviđen za četiri šolje, ali vi možete smanjiti unos, ukoliko ga pijete sami u popodnevnim satima.

Sastojci:

  • 2 šolje vode
  • 1/2 šolje sveže, seckane kurkume
  • 1 kašika iseckanog i oljuštenog đumbira (svežeg)
  • 1 kašika mahune kardamoma (vrsta đjumbira)
  • 2 kašičice celog karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 2 vrećice čaja od narandže
  • 2 kašike meda
  • 2 šolje punomasnog mleka
  • mlevena kurkuma (po želji)

Priprema:

U jednu posudu sipajte vodu, seckanu kurkumu, đumbir, kardamon, karanfilić i cimet i sve to stavite da provri na jačoj temperaturi. Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte 5 minuta. Zatim, skinite sa šporeta, dodajte dve kesice čaja i ostavite da odstoji 10 minuta.

Zdravi prirodni napici: limunada od đumbira (RECEPT)...

Sve to procedite, kako biste odbacili čvrste materije i onda napitak izmešajte sa medom. Kuvano mleko raspodelite jednako na 4 šolje i u svaku šolju dodajte jednaku količinu ove čajne mešavine.

Odozgo čaj možete posuti jednom kašikom mlevene kurkume ili narendati jednu kafenu kašiku ovog dragocenog začina. Izbor je na vama.

Izvor: Sensa