Prema ispitivanjima, oko 30% žena na svetu u starosti između 30 i 60 godina suočava se sa viškom kilograma, a rizik od gojaznosti povećava se najčepšće tokom menopauze usled hormonskihpromena.

Nakon menopauze masne naslage se najčešćerazvijaju u predelu abdomena, a ovaj tim gojaznosti može se nepovoljno odraziti na zdravlje srca, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i razvoja hipertenzije. Zbog toga gubitak kilograma nakon menopauze nije samo stvar lepote, već zdravlja i vitalnosti.

Pročitajte još:

Zakasnela MENOPAUZA: evo kako utiče na zdravlje žene

30 SKRIVENIH SIMPTOMA MENOPAUZE I 10 SAVETA KAKO DA SAČUVATE ZDRAVLJE: Evo šta svaka žena u zrelim godinama treba da zna

Postoje dva glavna razloga zašto se povećava sklonost ka gojaznosti u menopauzu:

1. smanjena aktivnost - tokom menopauze mnoge žene imaju pad energije i suočavaju se sa brojnim neprijatnim simptomima tokom valunga
2. tokom menopauze dolazi do promene u hormonskoj ravnoteži, naročito u lučenju estrogena, a kao posledica toga javlja se usporenmetabolizam

Ovo nije nerešiv problem, jer se metabolizam na prirodan način može oporaviti i ubrzati, a dovoljno je da se redovno bavite fizičkom aktivnošću, intezitetom koji vašem telu prija.

Evo kako možete oslabiti u menopauzi:

1. Vežbanje

Nastavite da vežbate tempom koji vam prija, ali svakodnevno. Dovoljno je da vežbate 10 do 15 minuta dnevno kako bi vaše telo ostalo aktivno i zdravo. Radite blage i prijattne vežnbe koje će pozitivno uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje kao što su joga i pilates. Ukoliko volite dinamičniji trening, onda ga postepeno uvodite u svoju aktivnost i vremenom, kako budete sticali kondiciju, moćićete da produžite trening i obogatite ga vežbama snage.

2. Izbalansirana ishrana

Izbegavajte striktne režime ishrane i iscrpljujuće dijete. Povećajte unos namirnica koje su bogate nutritivnim rednostima, a imaju manje trans masti, ugljenih hidrata i šećera. Konzumirajte češće sveže voće i povrće, integralne žitarice, hranu bogatu vlaknima, proteinima, vitminima i mineralima. izbegavajte brzu hranu, slatkiše i prerađene mesne proizvode. Konzumirajte minimum 2,5 litra vode dnevno, a umesto kupovnih sokova punih šećera osvežite se nezaslađenom limunadom.

3. Proveravajte nivo hormona

Tokom menopauze i nakon nje redovno proveravajte hormone, naročito ravnotežu hormona štitne žlezde. Tokom menopoaze mnoge žene se suočavaju sa hormonskim disbalansom koji može biti jedan od uzroka gojaznosti. Ukoliko sumnjate na neravnotežu hormona, neophodno je da se javite lekaru.

Izvor: Lovesensa