Vreme kada žena ulazi u menopauzu, način na koji nosi svoje iskustvo i godine najviše zavise od nje same. Životneokolnosti određuju mnogo toga, ali je naš stav prema životu presudan, potvrđuje dr. Slavica Vasiljević.

Kada nešto izgubimo, nešto novo otvara se da ga prigrlimo, a menopauza nam nudi povezivanje s našim punim bićem.

Pročitajte još:

30 SKRIVENIH SIMPTOMA MENOPAUZE I 10 SAVETA KAKO DA SAČUVATE ZDRAVLJE: Evo šta svaka žena u zrelim godinama treba da zna

Kakvi izazovi očekuju svaku ženu pred menopauzu: šta je perimenopauza, koji su simptomi i kako sačuvati zdravlje

Kakva se ishrana preporučuje u menopauzi?

Napadigladi mogu biti problem. U najvećem broju slučajeva oni su izazvani hormonskim varijacijama. Kada se izluči insulin, on traži slatko, a brzo zadovoljenje apetita uglavnom se postiže nezdravim grickalicama. Žene su posebno u menopauzi sklone konzumiranju peciva i slatkog – retko kad sam čula da je neko u napadu gladi pojeo cilu zelenu salatu – i tako mogu brzo razviti insulinskurezistenciju i sklonost dijabetesu.

Zato je izuzetno važno da se konzumacija šećera i pekarskih proizvoda smanji na minimum ili da se potpuno izbace. Dijabetes nije samo tzv. šećerna bolest – insulin moramo promatrati kao ključ naše vitalnosti i iskorišćavanja energije, pa je svaki naš napor da izbegnemo insulinsku rezistenciju dragocen za kvalitet našeg života i vitalnost.

Zbog smanjenog lučenja estrogena, metabolizam se u menopauzi usporava, a ubrzava se proces taloženja masnih naslaga, pogotovo oko struka. Dakle, o tome treba voditi računa, ali ne treba organizam ni izgladnjivati jer tada se podiže nivo kortizola, hormona stresa koji remeti sve procese u organizmu. Važni su pravilan raspored obroka, kao i vrsta i kvaliteta hrane. Uravnotežena ishrana u menopauzi podrazumeva 40 posto voća i povrća, 30 posto masti i ulja i 30 posto belančevina.

Volim reći da je stomak treći jajnik: i to salo na njemu nadoknadiće našem organizmu jedan deo estrogena.

PageBreak

DOKTORKA OTKRIVA - Koju hranu treba da jedu žene u menopauzi: Namirnice koje sprečavaju gojaznost i usporen metabolizam
Foto: Shutterstock doktorka-hrana-jedu-zene-menopauza-namirnice-gojaznost-metabolizam_1859061430

Dobro je da je hrana organskog porekla ili od proverenih proizvođača, što znači bez pesticida. Važno je povećati unos fitoestrogena i u konzultaciji sa ginekologom, ako je potrebno, uvesti neki biljni suplement, poput žutog noćurka, crvene deteline, mediteranske konopljike, ashwagandhe, biljke Cimifuga racemosa, peruanske mace...

Naša bogata narodna medicina nudi mnogo opcija koje rešavaju više simptoma menopauze odjednom (valerijana i matičnjak za san, kantarion za promene raspoloženja, žalfija za valunge, konopljika, vrkuta i stolisnik za hormonskuravnotežu).

Soja, tofu, semenke lana, badem i koštunjavo voće sadrže dobre omega masne kiseline. Zeleno povrće izuzetno je zdravo, kao i špargla koju, zbog uticaja na izgled i zdravlje žena koje je koriste zovu i "žena sa sto muževa".

Želju za slatkišima zadovoljite voćem – to može biti i kruška ili avokado (voće koje ima oblik materice). Za brzo podizanje energije idealno je suvo voće, ali zbog šećera i kaloričnosti ne treba preterivati – u napadu želje za slatkim biće dovoljna šaka suvog voća.

Đumbir čisti creva, dobar je za reumatske bolove i tegobe. Treba unositi dobre masnoće (ribe skuša, sabljarka i losos, maslinovo i kokosovo ulje), kao i vlakna (grašak, pasulj), a ovsene, ječmene i ražene pahuljice za doručak. Beli luk u kombinaciji sa tahinijem, prava je riznica svega što je ženi u menopauzi potrebno, uključujući i obilje kalcijuma, zatim brokuli, bundeva i mrkva...

Izvor: Sensa