Kakva se ishrana preporučuje u menopauzi - saveti doktorke Slavice Vasiljević!

Vreme kada žena ulazi u menopauzu, način na koji nosi svoje iskustvo i godine najviše zavise od nje same. Životneokolnosti određuju mnogo toga, ali je naš stav prema životu presudan, potvrđuje dr. Slavica Vasiljević.
Kada nešto izgubimo, nešto novo otvara se da ga prigrlimo, a menopauza nam nudi povezivanje s našim punim bićem.
Pročitajte još:
Kakva se ishrana preporučuje u menopauzi?
Napadigladi mogu biti problem. U najvećem broju slučajeva oni su izazvani hormonskim varijacijama. Kada se izluči insulin, on traži slatko, a brzo zadovoljenje apetita uglavnom se postiže nezdravim grickalicama. Žene su posebno u menopauzi sklone konzumiranju peciva i slatkog – retko kad sam čula da je neko u napadu gladi pojeo cilu zelenu salatu – i tako mogu brzo razviti insulinskurezistenciju i sklonost dijabetesu.
Zato je izuzetno važno da se konzumacija šećera i pekarskih proizvoda smanji na minimum ili da se potpuno izbace. Dijabetes nije samo tzv. šećerna bolest – insulin moramo promatrati kao ključ naše vitalnosti i iskorišćavanja energije, pa je svaki naš napor da izbegnemo insulinsku rezistenciju dragocen za kvalitet našeg života i vitalnost.
Zbog smanjenog lučenja estrogena, metabolizam se u menopauzi usporava, a ubrzava se proces taloženja masnih naslaga, pogotovo oko struka. Dakle, o tome treba voditi računa, ali ne treba organizam ni izgladnjivati jer tada se podiže nivo kortizola, hormona stresa koji remeti sve procese u organizmu. Važni su pravilan raspored obroka, kao i vrsta i kvaliteta hrane. Uravnotežena ishrana u menopauzi podrazumeva 40 posto voća i povrća, 30 posto masti i ulja i 30 posto belančevina.
Volim reći da je stomak treći jajnik: i to salo na njemu nadoknadiće našem organizmu jedan deo estrogena.