Svaka promena godišnjeg doba utiče na naše telo, zdravlje i energiju. Smena tempoerature, promena ishrane, načina oblačenja, prilagođavanje novoj klimi - sve ovo može uticati na zdravlje, energiju i imunitet... Bioritmovi nisu samo promena dana i noći, već i promena godišnjih doba. Mi na takve promene ne možemo da utičemo, ali možemo da se prilagodimo načinom života, svojim navikama i tako sačuvamo balans i zdravlje.

Sezonska ishrana je prirodni i proveren način da sačuvate zdravlje tokom smena godišnjih doba. Ona podrazumeva da konzumirate sveže namirnice koje rađaju baš sada, odnosno plodove jeseni. Takođe, ishrana treba da bude prilagođena u skladu sa klimom i energijom.

Promena načina ishrane sa letnjeg na jesenji takođe treba da ide postepeno, pa je najbolje započeti menjanje navika od 15. septembra. Pustite svoje telo da se navikne na novo, na jesen, na vremenske razlike. i tek onda postepeno počnite da menjate ishranu.

Donosimo vam nekoliko saveta šta da jedete kada se leto završi, a počne jesen:

1. Smanjite unos kofeina - Postepeno izbacite ili smanjite jaku crnu kafu i čajeve sa kofeinom. Ovi napici se mogu zameniti sezonskim čajevima koji greju, poput đumbira, biljni čajevi, čajevi od bobičastog voća. Odbijte hladna pića sa ledom: ne treba ih konzumirati leti, a još više u jesen. Pokušajte da isključite alkohol kako biste pročistili organizam.

2. Konzumirajte "toplu" hranu - U drugoj polovini septembra važno je da se posvetite jačanju imuniteta. Hrana koja greje, to ne mora da bude topla hrana, već ona koja u vama budi toplotu, takođe je blagotvorna u ovom periodu. U takve namirnice spadaju narandžasto, žuto, crveno voće i povrće - šargarepa, bundeva, dinja, kajsije, agrumi. Preporučuju se i banana, jabuka cvekla, kupus, ljuta paprika, karfiol, patlidžan, grožše, citrusi, komorač, pelurke, kruške i spanać.

3. Unesite više biljnih masti - Dodajte malo više biljnih ulja u svoju ishranu, ali bez preterivanja. Možete koristiti laneno, maslinovo ili orahovo ulje. Takođe, preporučuje se konzumiranje orašastih plodova u kojima ima puno zdravih biljnih masti.

4. Važno je da vaša ishrana bude izbalasnirana i da ne preskačete obroke. Leti je na primer doručak laganiji nego od jesenjeg doba. Doručak treba da bude potpun - ovsena kaša sa voćem ili kajgana sa integralnim hlebom od celog zrna. Takođe, ni u kom slučaju ne treba da preskačete ručak, i vodite računa da ima najmanje tri puna obroka dnevno. Obroci treba da budu manji, ali češći. Za užinu koristite voće, orašaste plodove ili topke napitke sa malo cimeta.

Izvor. Sensa