Sjajno je i neophodno da budemo informativni, ali nismo svesni da čitanje negativnih i loših vesti ima snažan uticaj na naše mentalno zdravlje. Dok "skrolujete" društvene mreže i pretražujete vesti na portalima, nemoguće je da odbacite loše vesti, a to može ugroziti vašu energiju, pokvariti raspoloženje, a na duže staze čak i oštetiti zdravlje.

Sve što čitate, a uznemiruje vas, razočara, iznervira i donosi priliv negativnosti, prenosi vam negativnu energiju - u vaše misli i telo. To može nepovoljno uticati koncentraciju, kreativnost, fizičku izdržljivost, pa čak i na imunitet. Ako osoba gleda loše vesti ujutru, to može dovesti do osećaja preopterećenosti tokom celog dana. Ako pročitate nešto neprijatno pre spavanja, povećava se rizik od nesanice.

Osobe koje svakodnevno već duže vreme čitaju negativne vesti mogu imati povišen rizik od anksiotznosti i depresije. Zato kada se informišite, takve vesti i informacije pažjivo dozirajte. Ako često posećujete informativne sajtove koji često sadrže materijale o problemima u zemlji i svetu, crna hronika, onda je bolje da izbegavate da ih koristite kada ste uznemireni, nervozni, skloni nepovoljnom raspoloženju. Najbolje je da se informišete u sredini dana kadqa ste već odradili većinu zadataka, a opet vaš mozak nije preopterećn kao na kraju dana, i možete da "svarite" sve te informacije.

Posebnu pažnju treba da obratite na društvene mreže. Pratite one stranice i profile koji vas raduju, donose sreću, opuštaju vas. Postarajte se da tokom skrolivanja naiđete na nešto dobro, lepo i poučno. Iskoristite Internet na najbolji mogući način.

Izvor: Sensa