Poznati ruski lekar Sergej Mihajlovič Bubnovski, čuven po prirodnim metodama lečenja i prevencija bolesti kroz gumnastiku i aktivnost, istakao je da je jedna jednostavna i svima poznata vežba izuzetno delotvorna za zdravljesrca.

U mnogim intervjuima istakao je da su mogućnosti tela neograničene i da je potrebno samo pravilno iskoristiti rezerve energije i mogućnosti koje po rođenju već dobijamo. Profesor Bubnovski u seriji vežbi posebno ističe čučnjeve, naziva ih "zlatnom vežbom za srce" koja može da reši mnoge probleme.

Pitanje je, kako su noge i srčani mišić uopšte povezani? To objašnjava time što je krv bogata kiseonikom, u velikom krugu, iz leve komore teče do organa i tkiva, hraneći ih hranljivim materijama i kiseonikom. I podelivši "poklone", vraća se u desnu komoru, odakle se u malom krugu transportuje do pluća, gde se zasićuje kiseonikom i ponovo kreće na svoje beskrajno putovanje.

Nažalost, tokom godina, naše srce sve više slabi i postaje nemoguć zadatak za njega da izbaci svu potrebnu krv. Što, kao rezultat, dovodi do razvoja srčane insuficijencije (slabosti) - brže se umorimo, patimo od edema, s vremena na vreme doživljavamo slabost i vrtoglavicu... Srčana slabost se razvija godinama, a simptomi i nisu toliko primetni.

Nije bez razloga da se periferni mišići nazivaju i "perifernim srcem": upravo njihovom kontrakcijom pomažu "lenjom" srcu da u potpunosti primi krv i da je savesno destiluje kroz sve krvne sudove, pa i one najmanje. Tako se ispostavlja da su čučnjevi sjajni za obnavljanje krvotoka, ali je važno a ih uradite pravilno:

Ispravite leđa, noge savijte u kolenima da naprave ugao od 90 stepeni, pa napravite položaj kao da sedite. Udahnite kada se spustite i izdišete dok ustajete. Kako biste sačuvali balans, možete držati raširene ruke. Ovo olakšava opterećenje telesne težine, ne sprečavajući noge da rade kao "pumpa", bez preopterećenja donjeg dela leđa.

Posle 5 čučnjeva, doktor Bubnovski preporučuje da duboko udahnete i izdahnete, popijete gutljaj vode i tek nakon toga uradite sledećih 5 čučnjeva. Idealno bi bilo da uradite oko 100 čučnjeva dnevno, ali ne morate toliko raditi u početku. Uradite jedan dan 10, drugi 20, treći 30, postepeno povećavajte tempo. Takođe, ne morate čučnjeve raditi odjednom, već možete tokom celog dana.

Napomena: Ukoliko imate zdravstvenih problema, pre praktikovanja ove vrste vežbanja konsultujte se sa lekarom!

Izvor: Sensa