Srce je organ koji neprekidano radi, čak i kada zaspimo. On je organ života, najvitalniji deo našeg tela koji je odgovoran za pumpanje krvi u celom organizmu, zato zaslužuje da ga negujemo i posvetimo posebnu pažnju.

Neaktivan životni stil, neizbalansirana ishrana i svakodneva izloženost stresu mogu ugroziti zdravlje srca.

Pročitajte još:

Joga vežbe od 10 minuta koje možete da radite kod kuće: podižu IMUNITET i štite vas tokom epidemije virusa (VIDEO)

DOKAZANO JE! Ova vrsta joge skida kilograme i masne naslage (VIDEO)

Najlakše JOGA vežbe za ravan stomak: 5 asana za brzo mršavljenje u predelu struka

Za prevenciju kardiovaskularnih oboljenj ačesto se preporučuje joga - tehnika koja podrazumeva umerenu i prijatnu fizičkuaktivnost koja prija celom organkizmu.

Osim što pozitivno utiče na zdravlje srca, joga pomaže da smanjite stres i ublažite simptome anksioznosti.

Evo koje 4 joga asane/poze ili vežbe su nabolje za očuvanje zdravlja srca:

1. Utthita Trikonasana (položaj trougla)

Stanite na prostirku raširenih nogu i ispružite ruke u stranu. Potom zarotirajte desno stopalo prema prednjem rubu prostirke, a levo samo lagano prema unutra. Kroz udah se dobro izdužite kroz desni dlan i sa izdahom ga prislonite na gležanj ili potkolenicu (ako ste jako fleksibilni, uhvatite se za nožni palac). Dobro otvorite prsni koš i sa udahom podignite levu ruku tako da je u liniji s desnom (pogled usmerite prema levom dlanu, a ako imate li problema s vratom, gledajte ravno ispred sebe). Ostanite u ovom položaju oko 5 minuta.

2. Paschimottanasana (položaj Štipaljke)

Sedite na pod, ispružite i spojite noge. Savijte se lagano napred i uhvatite palčeve na nogama. Ukoliko ne možete da dohvatite nožne prste koristite traku koja će vam pomoći da se što više savijete unapred.. Pokušajte glavu da savijete što više možete ka kolenima, ali bez trzanja i sile, samo onoliko koliko vašem telu prija. Dišite duboko i smireno i ostanite u položaju oko 3 minuta.

3. Ardha matsyendrasana (uvrtanje u sedećem položaju)

Sedimo na podu noge ispružene u kolenima. Savijamo desnu nogu u kolenu, smeštamo desno stopalo sa spoljašnje strane levog kolena. Savijamo i levu nogu u kolenu, tako da je leva peta do desne sedalne polovine. Levom rukom obgrlimo desno koleno i butinu. Proverimo da je kičmeni stub prav iz osnove. Udah - desna ruka ispred nas, sa izdahom desnom rukom unazad, pratimo je pogledom i smeštamo desni dlan do sedalnih polovina. Pogled preko desnog ramena. Oči zatvorene, umiriti disanje, pažnju usmeriti na mesto između lopatica. Disati. Sa udahom podižemo desnu ruku, sa izdahom pratitimo je pogledom do ispred nas. Isto ponoviti i drugom stranom.

4. Gomukhasana (Poza Kravlje lice)

U sedećem položaju savijte desno koleno a desnu petu postavite pored levog kuka. Zatim savijte levo koleno i postavite ga iznad desnog kolena, a levu petu pored desnog kuka. Podignite desnu ruku, savijte lakat te iza leđa pokušajte da uhvatite levi dlan. Ostanite u položaju 1-3 minuta i nakon toga ga ponovite na drugu stranu. Opustite se i duboko dišite.

Izvor: Lovesensa