Zamrzavanje se smatra najprikladnijim načinom da se "produži život" svežim sezonskim plodovima, jer se na niskim temperaturama efikasno usporava prirodni proces kvarenja hrane. Voće i povrće sadrže mnogo vode pa su osetljivi na zamrzavanje, ali ako se pridržavate određenih pravila, u namirnicama možete sačuvati više hranljivih materija nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja, piše Ivana Vodogažec,
• Preporučuje se zamrzavanje, odnosno čuvanje na -18 °C, jer se na toj temperaturi onemogućavaju aktivnost i razmnožavanje mikroorganizama, a namirnice zadržavaju hranljive materije, boju i ukus.
• Na -18 °C u zamrzivaču povrće u proseku može da se čuva 8–12 meseci, a voće 6‒10 meseci.
• Birajte što kvalitetnije i svežije voće i povrće koje dolazi direktno iz bašte ili voćnjaka. Pre zamrzavanja dobro ga operite, očistite i uklonite sva oštećenja.
• Pre stavljanja u zamrzivač namirnice već treba da budu ohlađene, a nakon odmrzavanja upotrebite ih što pre.
• Najpraktičnije je namirnice pakovati u plastične vrećice i posude sa poklopcem.
• Neka u pakovanju ostane što je manje moguće vazduha – istisnite ga iz vrećica, jer ćete tako sprečiti gubitak ukusa i isušivanje namirnica.
• Na pakovanjima označite vrstu proizvoda i datum zamrzavanja kako biste se lakše snalazili i pazili na trajnost namirnica.
• Zamrznuto voće i povrće ne treba odleđivati nego se može odmah pripremati, pa je najpraktičnije pakovati ga u manjim, jednokratnim količinama, dovoljnim za jedan obrok.
KAKO ZAMRZNUTI POVRĆE I ZAČINSKO BILJE:
Gotovo sve vrste povrća koje mogu da se zamrznu najbolje je pre toga blanširati kako bi se što više očuvao kvalitet. Ako povrće nakratko prokuvate u kipućoj vodi ili na pari, znatno se smanjuje količina mikroorganizama i delovanje enzima koji uzrokuju promenu teksture, boje i ukusa.
- Blanširanje se preporucuje za korenasto povrće (npr. šargarepa, cvekla), grašak, mahuarke, karfiol, brokoli, spanać, blitva, kelj, tikvica, bundeva, paprika, kukuruz, patlidžan...
- Tvrdo povrće (npr. šargarepa, celer, peršun) blanšira se oko 4 minuta, a mekše (npr. mahunarke, bundeva, tikvica) od 1 do 3 minuta.
- Nakon blanširanja, povrće treba brzo ohladiti, najbolje pod mlazom vode, ili ga ubaciti u lonac sa hladnom vodom. Nakon toga ga ocedite i osušite, a potom zapakujte.
- Kad odmrznete povrće, ne zaboravite da je vec blanširano, pa ga ne treba dugo kuvati.
- Za zamrzavanje nije pogodno povrce sa vrlo visokim udelom vode zelena salata, radič, rotkvica, krastavac, paradajz (bolje rešenje je skuvati sok od paradajza i zamrznuti
ga u plastičnim bočicama, za pripremu čorbica i sosova). - Ne preporučuje se zamrzavanje krompira, a ni pečuraka.
Sveže začinsko bilje (npr. peršun, celer, bosiljak) može da se zamrzne. Očistite ga, operite, ocedite, iseckajte i stavite u kese za zamrzavanje.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!