Ako želite da jesenji slatkiš bude sočan, kremast i savršen desert posle raskošnog ručka, onda je puding od jabuka pravi izbor. Priprema se lako i brzo, treba da odstoji i ukusi će se harmonično spojiti. U ovom receptu se umesto želatina koristi agar-agar prah koji će učiniti da se puding dobro stegne i bude fantastičan.

Preko pudinga možete dodati i malo izrendane crne čokolade ili mlevenih oraha. Iskoristite maštu i "začinite" slatkiš po želji vašeg čula ukusa.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • ½ šolje vode
  • 1 ipo šolja mleka
  • 1/2 šolje kondezovanog mleka
  • 1/2 kašičice agar agar praha
  • Šafran - 2 prstohvata natopljena u 1 kašiki vode
  • ¼ šolje sevkanih badema

Priprema:

Jabuke oljuštite, očistite od semenki i iseckajte na kockice. Preporučuje se zlatni dešiles, a ne savetuje se upotreba tzelenih jabuka. U malu posudu dodajte 2 prstohvata šafrana i 1 kašiku vode, ostavite da odstoji 5 minuta. U šerpi postavljenoj na srednju vatru, pomešajte mleko i kondenzovano mleko. Kuvajte i ostavite mleko da lagano provri.

Drugu šerpu stavite na srednju vatru, dodajte agar-agar i ½ šolje vode. Pustite da se prah rastvori u vodi i neka odstoji 5 minuta. Dok mleko lagano provri, u blenderu miksajte jabuke iseckane na kockice sa ½ šolje vode, sve dok ne dobijete jedinstvenu kašu. Dodajte rastvorene agar-agar u mešavinu provrelog mleko i kondenzovanog mleka. Dobro promešajte, pa sklonite sa vatre.Zatim dodajte u smesu i kašu od jabuka i mešajte. Dobro izmešajte kako biste razbili grudvice. Ako volite slatko, dodajte još malo kondenzovanog mleka.

U mešavinu pudinga dodajte vodu sa šafranom, dobro promešajte. Dodajte seckane bademe i izmešajte. Pustite da se smeša hladi 5 minuta, pa sipajte u posudice ili čaše. Ostavite oko 2 sata da se stegne, a zatim uživajte u "njam" desertu.

Izvor: Sensa