Smrznutopovrće je pristupačna i pogodna alternativa zdravom povrću, jer ima duži rok trajanja i može se nabaviti tokom čitave godine, piše Lovesensa.

Sveže i sirovo povrće sigurno je najpouzdaniji izvor hranljivihsastojaka, vitamina i minerala, a pitanje je kako konzumiranje zamrznutog povrća utiče na naše telo.

Ako se povrće zamrzne odmah nakon berbe, ono uglavnom zadržava mnoge hranljive sastojke.

Jedno istraživanje pokazalo je da zamrznuto povrće može do 2 meseca zadržati svoj fitohemijski sastav.

Ipak, studije pokazuju da zamrzavanje može različito uticati na hranljivevrednosti različitog povrća.

Na primer, smrznuti brokoli sadrži više riboflavina u odnosu na svež brokoli, dok je u grašku primećeno smanjenje vitamina tokom zamrzavanja.

Dokazano je da zamrznuti grašak, šargarepa i spanać sadrže niži nivo beta karotena u odnosu na sveže povrće.

Takođe, smrznuti kelj sadrži veću količinu antioksidanata od svežeg kelje. Sa druge strane, blanširanje povrća može smanjiti hranljive sastojke koji su osetljivi na toplotu, kao što su vitaminC i tiamin.

Sadržaj vitamina C u određenom povrću mogao bi da se smanji za 10 do 80 odsto tokom procesa blanširanja i zamrzavanja, sa prosečnim gubitkom hranljivihmaterija od oko 50%.

I drugi načini kuvanja, poput pripreme u proključaloj vodi, prženja i pripreme u mikrotalasnoj rerni, može uzrokovati gubitak hranljivih sastojaka. Isti slučaj je i sa konzervisanimpovrćem.

PageBreak

Da li je zdravo jesti ZAMRZNUTO POVRĆE: evo gde morate da budete posebno oprezni
Foto: Shutterstock da-li-je-zdravo-jesti-zamrznuto-povrce-evo-gde-morate-da-budete-posebno-oprezni3

Kada kupujete zamrznuto povrće, uvek je važno da proverite deklaraciju na pakovanju.

Iako je većina smrznutog povrća bez aditiva i konzervansa, mogu sadržati dodatni šećer ili so. Takođe, pakovano zamrznuto povrće može sadržati razne sosove, dodatke ili pojačivače ukusa, dodatnu kočličinu natrijuma, masti i kalorija.

Ako želite da izgubite kilograme, onda je važno da konumirate čisto zamrznuto povrće bez visokokaloričnih umaka. Osobe koje imaju visok pritisak, trebalo bi da izbegavaju povrće sa visokim udelom natrijuma i soli.

Konzumiranje zamrznutog povrća može biti sjajan način da unesete hranljive materije u svoju ishranu, uključujući vlakna, antioksidante, vitamine i minerale.

Ipak, prednost uvek dajte svežem i tek ubranom povrću ako želite da iskoristite sve blagodeti ovih zdravih namirnica.

Povrće u ishrani smanjuje rizik od srčanihoboljenja, karcinoma, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih oboljenja.

Izvor: Lovesensa