Tikvice su bogate raznim vitaminima i mineralima, poput kalijuma, mangana, vitamina C, vitamina B6 i vitamina A, piše Lovesensa.

Sadrže vlakna i malo kalorija, kao i puno vode, zato se tikvice preporučuju u danima kada detoksikacije i dijete.

Donosimo vam recept sa tikvicama koji možete kombinovati sa raznim jelima kao sos ili jesti ka glavno jelo.

Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • Maslinovo ulje
  • So, biber
  • Slatka mlevena paprika
  • 250 ml pavlake
  • 2 čena belog luka
  • Svež bosiljak
  • Mirođija
  • Kašika mlevenog paradajza

Priprema:

Iseckajte tikvicu na kockice, posolite i pobiberite, pospite mlevenom paprikom i stavite u pleh premazan maslinovim uljem. Pecite tikvice oko 20 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

U tiganj sipajte malo maslinovog ulja i pavlakui stavite na blagu vatru i mešajte. Dodajte bosiljak, mirođiju i izrendan beli luk. Sipajte kašiku mlevenog paradajza.

U smesu dodajte tikvice i dinstajte sve još par minuta. Posolite po želji.

Ovaj sos možete jesti uz pirinač, makarone, špagete, kus-kus i kinou ili ga možete jesti kao glavno jelo.

Izvor: Lovesensa