Svako od nas živi u iščekivanju nečega: ceo dan čekamo da se završi radno vreme, cele nedelje da dođe vikend, cele godine leto i godišnji odmor, ponedeljak da počnemo dijetu, novu godinu da okrenemo novi list… Ispada kao da stalno nešto čekamo! Tu je problem današnjice. Čekamo život i savršeni trenutak, dok nam vreme prolazi, ne primećujući mnogo toga što se oko nas dešava. Upravo tome nas uči japanska filozofija srećnog života “ičigo iči”. Ova fraza bi se sa japanskog mogla prevesti kao "jedan trenutak za jednu priliku". Veruje se da je osnivač ovog koncepta monah budističke škole i majstor čajne ceremonije. Upravo je čajna ceremonija primer jedinstvenog susreta, jedinstvenog trenutka koji se nikada neće ponoviti na isti način. 

Pravila ičigo ičija:

  1. Ne ostavljajte ništa za kasnije. Ako propustite priliku, ne iskoristite trenutak, odložite je za sutra, možete propustiti retku šansu koja ses možda više neće ponoviti.
  2. Živite kao da sutra ne postoji. Svaki dan vašeg života treba uzeti kao da je poslednji u vašem životu.
  3. Ne razmišljajte o prošlosti, ne brinite o budućnosti . Živite u trenutku, ovde i sada.
  4. Nemojte se plašiti da uradite nešto što nikada ranije niste radili. Ovo će biti vaše neprocenjivo iskustvo, iz kojeg se formira vaša mudrost.
  5. Ne čekajte praznik, odmor, slobodan dan, leto.. od svakog dana napravite razlog za slavlje!
  6. Napravite pauzu i zastanite kako biste videli svu lepotu života.
  7. Naučite da živo sagledate život. Pogledajte, dodirnite, slušajte, mirišite. Vaša čula mogu da vam pokažu sve bogatstvo sadašnjeg trenutka.

Izvor: Sensa