Sasvim je u redu da se osvrnemo nazad, pogledamo u svoju prošlost, izvučemo iz nje lekcije, setimo se lepih uspomena... Ali, ako živite u prošlosti, progoni nas strah od nepoznate budućnosti i sabotirani smo, sprečeni da nastavimo napred i stvorimo uspeh. Takođe, preterano razmišljanje o budućnosti dovodi do straha, anksioznosti i tenzije. Razmišljate o juče i pokušavate da dođete do savršenog sutra, a gde je danas?

Formula sreće jeste - Pusti prošlost, živi u sadašnjosti i ne brini za budućnost! Saznajte kako da otpustite lošu prošlost i privučete srećnu budućnost - rešenje je život u sadašnjem trenutku. Živeti u sadašnjosti znači usporiti i mirisati ruže. Nemojte misliti da su ruže bile lepše prošlog leta. Samo udahnite miris onih koji su trenutno ispred vas. Osetite sve što se dešava ovde i sada. Kada živite u sadašnjosti, niste vezani ni za šta. Ovaj trenutak je živ i opipljiv, ali vaša sećanja i snovi nisu.

Kada pokušate da živite u sadašnjem trenutku, mogu se pojaviti sledeći strahovi: Kako da prestanem da razmišljam o prošlosti ako se toliko kajem? Kako da prestanem da razmišljam o budućnosti kada imam beskrajnu listu obaveza i ciljeva? Da biste iskusili sadašnjost i sve što se sada dešava, počnite da praktikujete svesnost. Najvažnije je da otpustite misli o prošlosti i budućnosti. U svakom trenutku, bez obzira na situaciju i osećanja, fokusirajte se na sadašnji trenutak.

Saznajte kako da osvestite sadašnji trenutak i privučete sreću sada i ovde:

1. Ako razgovarate sa voljenom osobom, primetite kada nasumične misli počnu da vam se uvlače u glavu. Da li su oni povezani sa prošlošću ili budućnošću? Da li ste razmišljali o tome kako vam je protekao radni dan danas ili kako izgleda vaš radni raspored sutra? Gledate li u svoj telefon? Pauzirajte i vratite svoje misli na razgovor i aktivno slušanje osobe ispred vas.

2. Ako idete na trening, ali dok radite čučnjeve, u mislima prolazite kroz listu obaveza, vi zapravo ne trenirate. Pokušajte da ne razmišljate o budućim zadacima. Udahnite i počnite da primećujete sve senzacije u svom telu dok radite svaki čučanj. Osvestite šta radite i kako to utiče na vas trenutno.

3. Ako ste prošli kroz bolan raskid, logično je da razmišljate samo o prošlosti ili budućnosti. Možda mislite o nečemu što ste izgubili, ili se plašite da takvu osobu nećete naći u budućnosti. Pitate se kada će ovaj bol prestati i da li ćete ikada ponovo biti srećni. Jedini način da prebolite neke stvari u životu jeste da otpustite misli o onome što je bilo pre, ili šta nas čeka posle. Samo sadašnji trenutak može da pomogne da zacelite rane i otkrijete neke nove dimenzija svog bića.

Ako već imate vremena da razmišljate o prošlosti ili brinete o budućnosti, onda imate minut da budete u sadašnjosti. Uradite jednu vežbu koaj traje samo par minuta i odgovorite na sledeća pitanja:

Gde ste bili pre godinu dana?
Gde ćete biti za godinu dana?
Šta ste radili pre mesec dana?
Šta ćete raditi za mesec dana?
Gde ste bili pre nedelju dana?
Gde ćeš biti za nedelju dana?
Šta ste radili pre minut?
Šta ćete raditi za minut?
Ko ste bili pre sekund?
Ko ćete biti za sekund?
Ko ste vi u ovom trenutku?

Život se menja iz godine u godinu, iz meseca u mesec, iz sekunde u sekund, a to nas podseća da ništa nije sigurno i ništa nije konačno - sve se menja. Uprkos svemu ovome, vi ste ovde, u sadašnjosti, upravo sada. Sadašnji trenutak je jedina prilika da promenite stvari nabolje, da otpustite prošlost i privučete lepu budućnost. Kada nešto u sadašnjosti ne ide onako kako želite, vi to možete i da promenite. Ne razmišljajte kako ćete menjati sutra ili juče - već kako situaciju možete promeniti sada. To će vam pomoći da proneđete sreću i ne zaboravite da zastanete i pomirišete ruže, odnosno da živite SADA i OVDE!

Izvor: Sensa