Mnogi ljude robiju navikama, ostaju zarobljeni u zoni komfora, plašeći se da pređu granice, rašire krila i budu svoji. Strah od neuspeha, naglih promena - sve ovo je prirodno i može se prevazoći, ali važno ga je zaista prevazići. Da li i vi ponekad poredite svoj život sa poznatim filmom "Dani mrmota"? Posao, kuća, vožnja dece u školu, spre,manje večere? Da li vaš svaki dan gotovo isti kao onaj juče? Ukoliko želite da u život unestee više vedrine, radosti i privučete pozitivne događaje, potrebno je da preuzmete odgovornost i da živite svaki dan svesno. Evo kojih 7 stvari vam u tome mogu pomoći:

1. Počnite tako što ćete reći da zaslužujete više. Kada shvatite da dnevna rutina nije za vas, život će postati mnogo zanimljiviji. Odredite nivo svojih sposobnosti, kako na poslu tako i u porodici. Osmislite poseban ritual za sebe i držite ga se nekoliko nedelja. Pratite jednostavna pravila i uskoro možete očekivati lepu promenu.

2. San je neophodan za zdravlje. Ako iz nekog razloga ne spavate dovoljno, vreme je da to promenite. Zapamtite, zumesto da noću nadoknađujete nneko slobodno vreme ili pravite planove za sutra, bolje je da se naspavate. Kada jutro započnete odmorni i svežeg uma, osećaćete se mnogo bolje, lakše se borite sa stresom, poboljšava se koncentracija i pamćenje. Kvalitetan san nije samo bitan za zdravlje, već i za snagu, motivaciju i kreativnost koje su važne za ostavrenje željenog.

3. Razmislite o meditaciji. To će vam pomoći da promenite raspoloženje i da se osećate smirenije. Ujutru odvojite malo vremena i zahvalite se na svemu što imate. Pronađite tople reči za svoje najmilije. Ljudi se brzo naviknu na dobro, uzimajući to zdravo za gotovo. Ali zahvalnost prema vašim voljenima će ojačati svaku vezu i učiniti vaš porodični život mirnijim.

4. Volite svoje telo. Kada svom telu pružate pažnju i lju av, ono će vam dvostruko uzvratiti. Ako želite dug i zdrav život, onda ne možete vreme provoditi sedeći na kauču. Vežbanje je izuzetno važno jer može pomoći da sačuvate imunitet i zdravlje, ali i da se nosite sa entalnim turbulencijama. To ne znači da treba da dižete tegove, trčite maraton ili radite naporan trening svakog dana. Za početka je dovoljno da šetate prirodom, radite pilates ili jogu, negujete baštu... Važno je smao da pokrenete i sebe i svoje telo, jer to zaista može promeniti život nabolje.

5. Pokušajte da se tuširate i hladnom vodom. Hladna voda može okrepiti vaše telo, pozitivno uticati na vaše misli i osnažiti volju. Važno je da postepeno unosite hladan tuš kako bi počeo da prija vašem organizmu.

6. Pronađite nešto novo za sebe. Stalno tražite način da se zabavite, proširite vidike, čitajte nove knjige. Ako nemate vremena za čitanje, uključite audio knjigu i slušajte dok se odmarate. Takođe, možete poneti slušalice sa sobom i na putu do posla i pauzi slušajte barem jednu knjigu svakih nekoliko dana.

7. Napravite listu ciljeva i želja. Ne zanemarujte svoje ciljeve i snove, jer nikada ne znate koji se može ostvariti. Sve ih zapišite i čuvajte, kako bi vas motivisale i podstakle da radite na osvtvarenju. Snove o putovanju u nepoznata mesta, učenje stranih jezika, razni kursevi... Svaki dan ponovo pročitajte listu, zabeležite šta se već ostvarilo i šta se može učiniti bez odlaganja. Analizirajte svoje postupke. Zapitajte se pre spavanja šta ste uradili danas da biste se približili ostvarenju svojih ciljeva. Počnite da živite svesno i tada ćete sigurno postići sve što želite.

Izvor: Sensa