Kada se dogodi prekid veze sa osobom koju volimo, uglavnom nastaje stanje šoka, ali period u kojem treba bivšu ljubav zaboraviti može biti izuzetno težak i emotivno haotičan. Želite da zaboravite. I želite da oprostite. Ali jednostavno ne možete. Koliko god se trudili da zaboravite uspomene iz prošlosti, stalno vas sve podseća na tu osobu i vaš odnos, što dodatno izaziva osećaj tuge i frustracija. Taj boravak u prošlosti i njene mračne senke ne dozvoljavaju vam da krenete napred.

Evo u kojih 5 faza se otpustštaju prošlost i stara osećanja:

1. Ovo se nije dogodilo

Prva reakcija na gubitak veze je poricanje stvarnosti. To je odbrambeni mehanizam koji vas sprečava da se nosite sa bolnim osećanjima. Pokušavate da se pretvarate da je u redu, ali duboko u svom srcu znate da to nije stvarno. Kada se osećate kao da negirate gubitak, trebalo bi da se usredsredite na prihvatanje istine. Dozvolite sebi da prođete kroz bol, plačite, pišite dnevnik svojih osećanja - ne potiskujte negativne emocije u sebi.

2. Ljutnja i bes - Kako je to mogao/mogla da mi uradi?

Bol se vremenom preusmerava i izražava kao bes. Potreno vam je da nekoga optužite za taj bol, pa pored osobe koja vas je povredila osuđujete sebe, druge ljue i okolnosti. Racionalno, znate da nikoga ne treba kritviti i da treba da nastavite dalje, ali jednostavno ne možete kontrolisati svoje emocije. U ovakvim trenucima najbolje je da pokušate da oprostite kako biste mogli da otpustite toksična osećanja.

3. Zar ne možemo pokušati?

Kada postanete svesni da je zaista kraj, onda počinjete panično da se hvatate za slamke spasa. Učinili biste sve i svašta da promenite situaciju. Tražite sve moguće načine da vratite tu osobu, samo da ne biste osećali bol. Ali, u većini slučajeva stvari ne idu onako kako želite, pa je najbolje da otpustite i izbegnete kontakte u ovoj fazi.

4. Talas tuge

Kada konačno shvatite da ne možete ništa promeniti, postoji rizik da se osećate depresivno: stalno se osećate umorno, ne želite ništa da radite, izbegavate prijatelje i porodicu, imate problema sa snom... Ukoliko su simptomi pojačani i utiču na vaš svakodnevni život i raspoloženje, obavezno razgovarajte sa stručnjakom.

Anketa

Da li ste vi nakon raskida prošli kroz ovih 5 faza otpuštanja prošlosti?

5. Prihvatanje situacije i otpuštanje

Kada počnete da prihvatate ono što se dešava, postepeno ćete moći da postignete mir sa sobom i pomirite se sa gubitkom. Ovo ne garantuje sreću, jer ste još uvek u jednoj od faza tuge, ali ćete biti manje emotivni i počećete da pronalazite svetlost duž puta života. I svetlost će vas na kraju odvesti kući. Stvari koje izazivaju uspomene i dalje mogu uzdrmati vaše emocije, ali to možete sprečiti:

Stavite stare fotografije na mesto do kojeg ne možete lako doći
Držite se dalje od mesta koja izazivaju emocije
Usredsredite se na prednosti raskida
Verujte da će sve biti u redu... i samo je pitanje vremena

U teškim trenucima je teško pronaći optimizam, ali kada se na ovu situaciju osvrnete iz budućnosti, shvatićete koliko ste lekcija iz nje naučili, jsnažniji ste, a sada su nove mogućnosti pred vama.

Izvor: Sensa