Raskidi su uglavnom uvek bolni i ostavljaju nas sa osećajem tuge ili depresije. Mnogima se čini kao da je eksplodirala bomba u blizini. Verovatno osećate bes, tugu, gađenje i bol. Ne brinite, jer su to prirodni procesi zaceljivanja i procesuiranja tako bolnog događaja. Iako osećate samoću i teško vam pada, sigurno ćete preživeti i nastaviti sa normalnim funkcionisanjem, a slomljeno srce će doneti novu i drugačiju energiju, kao i 5 bitnih uvida.

Iz bolnog raskida možete naučiti mnogo toga o životu. Slomljeno srce je odlična podloga za emotivni i mentalni rast, ukoliko dozvolite da se ovaj razvoj dogodi i naučite da pustite ružne događaje. Kada jednom ovladate ovim esencijalnim uvidima nakon raskida, bićete jači, mudriji i srećniji u vezi sa sobom.

5 bitnih lekcija i uvida koje nam donose bolan raskid i slomljeno srce:

1. Shvatićete šta je u životu stvarno bitno i čemu treba da dajete prioritete. Nakon raskida ćete iznova da upoznajete sebe i da osvetite šta je to što volite da radite i na koji način želite da živite.

2. Bolan raskid doneće vam bitan uvid da jedina osobu koju u životu možete da menjate i oblikujete ste upravo vi sami. Ne možete menjati drugu osobu prema svojim željama i očekivanjima, jer se mi svi razlikujemo. Naučićete da u budućnosti prihvatite partnera, prijatelje, kolege, onakvima kakvi jesu, bez želje da ih menjate i "kreirate" u skladu sa svojim potrebama. Upravo je to važno kako biste naučili da pravite kompromise u životu i sa drugim ljudima. Takođe ćete znati bolje da procenite da li veza sa nekim ima potencijala i da li ste kompatibilni.

3. Treći uvid će vam pomoći da shvatite kakva osoba je zapravo vaša srodna duša. Nijedna veza nije savršena, naravno. Uvidećete da, iako želite da budete u "savršenoj" vezi, tako nešto se neće nikada desiti, jer savršene veze ne postoje. Šta je onda značenje srodne duše? Srodna duša podrazumeva osobu sa kojom osećate posebnu povezanost i čije osobine vam se dopadaju, koja vas privlači svojom energijom i načinom razmišljanja. Ne treba da se fokusirate samo na negativne karakteristike vaše veze i da negujete toksične misli.

4. Još jedan izuzetno bitan uvid i otkrovnje je momenat oproštaja i zaborava. Najlakše je biti konstantno ljut na bivšeg partnera. Ali to je karakteristika nezrelih ljudi. Zrelo ponašanje podrazumevalo bi objektivnost u posmatranju celog događaja i razmišljanje kroz proces racionalizacije. Takvo ponašanje će vas postepeno dovesti do oproštaja i puštanja druge osobe, a pre svega sebe, da nastavite dalje da gradite svoju sreću. U suprotnom, negativne emocije će vas vući sve dublje u nezadovoljstvo, depresiju i bes.

5. Najvažniji peti uvid će vas naučiti da budete sami i da uživate u tome. Postepeno ćete shvatiti da ste kao singl osoba mnogo srećniji nego tokom loše, disfunkcionalne veze u kojo ste bili. Imaćete vremena da se posvetite sebi i svemu onome što niste mogli da radite dok ste bili u vezi. Povezaćete se sa sobom i ponovo zavoleti sebe, što je odlična baza za stvaranje novih odnosa. Okružite se dragim ljudima i nastavite da gradite svoju ličnost.

Izvor: Sensa