Meditacija ne predstavlja samo sedenje u tišini, kako mnogi misle. Ona podrazumeva da pre svega naučite da živite u trenutku, uči vas mindfulness-u tome kako da pronađete svoj mir. Kroz jednostavne savete za meditaciju u hodu, naučićete efikasno da meditirate, bez sedenja u lotos pozi i izolacije.

Kada meditirate, vi niste ni u prošlosti, ni u budućnosti, niti vam misli lutaju. Tokom meditacije ste zapravo fokusirani na sadašnji trenutak i dopuštate svojoj energiji da slobodno protiče. Dopuštajući sebi da budete prisutni u trenutku, omogućavate telu da se relaksira, što ima brojne benefite za vaše telo, um i dušu.

Hodajuća meditacija je posebna po tome što vam omogućava da postanete jedno sa trenutkom, ali i jedno sa Zemljom, omogućuje vam da se uzemljite. Tokom hodajuće meditacije, glavni zadatak je da budete sto odsto prisutni. Potrebno je da otpustite sovje misli i da jednostavno dopustite svojoj energiji da se spoji sa prirodom oko vas.

Praktikujući hodajuću meditaciju vi ćete kroz svaki korak moći da osmatrate prirodu oko sebe, da upijate mirise i boje. Time dozvoljavate sebi da usporite i shvatite gde se stvarno nalazite u životu. Ovakva meditacija će vam probuduti saosećanje i povezaće vas sa ljudima i prirodom.

Jednostavni i efikasni saveti za meditaciju u hodu, koji će vam pomoći da budete u sadašnjem trenutku:

1. Pre svega izaberite rutu kojom ćete šetati. Najbolje bi bilo da izaberete šetnju kroz prirodu ili park, ali ako nemate tu mogućnost, u obzir dolazi i šetnja po gradu. Kako se budete navikavali na ovu rutinu, postepeno isprobajte da hodate slobodno, gde vas put i srce ponesu.

2. Kada zakoračite, tiho se zahvalite sebi i počnite da hodate. Dok hodate, pokušajte da posmatrate okruženje, mirise i da osvestite senzacije koje imate. Zaista posmatrajte i osećajte ono što je ispred vas.

3. Ukoliko primetite da vam se prikradaju neke misli, prebacite fokus na ono što se u trenutku nalazi ispred vas (na saobraćajne znake na ulici, na cveće, ptice itd.). Ukoliko vam nešto privuče pažnju i pogled, dozvolite sebi da gledate u to. Ne treba mnogo da razmišljate o tome što vidite ili da se izgubite u mislima razmišljajući o tome. Samo posmatrajte.

4. Kada budete šetali na ovaj način, vi ćete zapravo početi da primenjujete mindfulness u svom telu i disanju. Ukoliko osetite bilo kakvu tenziju u svom telu, samo budite nežni prema sebi i pokušajte da je ublažite koristeći svoj dah i disanje. Pokušajte da dišete duboko i izdišite lagano i dugo.

5. Kada završite svoju šetnju i dođete do cilja, sa završnim korakom opet se tiho zahvalite sebi.

Glavna ideja je da meditacija u hodu bude bez napora i tenzije, a krajnji cilj je da hodate slobodno i rasterećeno u sadašnjem trenutku.

Izvor: Sensa