Suština meditacije za savremenog čoveka

Ukoliko praktikujete meditaciju, ostanite fokusirani na ono što je najbitnije – odvojite se od konstantnog toka misli u umu i posmatrajte sebe. Bez obzira na formu meditacije koju praktikujete (sedenje u tišini i fokusiranje na dah, ponavljanje mantre...) krajnji ishod je unapređivanje uma tako da prepoznajete misli koje imate, ne kao nužnu istinu već jednostavno kao obične misli, kojima nećete pridavati preveliki značaj. Prema JAMA Internal Medicine izveštaju, u više od 47 ispitivanja pokazalo se da programi meditacije smanjuju anksioznost, depresiju i stres, doprinoseći kvalitetnijem životu. Kada ste prisutni i svesni, smanjujete mogućnost vraćanja mislima u prošlost, što može dovesti do pojave zabrinutosti, depresije ili anksioz-nosti u vezi sa budućim događajima.

Prihvatite pomoć

Glavna kočnica u procesu samorazvoja i uspeha je strah. Prilikom suočavanja sa novim poslovnim i životnim izazovima i ulogama često smatramo da se od nas očekuje da znamo sve odgovore i da se odmah snađemo. Ipak, ukoliko dozvolite sebi da se opustite i zatražite pomoć i podršku od iskusnijih osoba, naučićete nove stvari, pronaći ćete odgovore i oslonac kako biste došli do cilja. Prihvatite izazov koji donosi nova poslovna ili životna uloga, ali budite i spremni da isto tako prihvatite savete i smernice koji će dodatno podstaći vašu kreativnost.

Stop konformisanju
Jedan od najsigurnijih načina da upoznate sebe i da dozvolite svojoj ličnosti da ispliva na površinu jeste izlazak iz zone komfora i spremnost da preduzmete rizik. Snaga, potencijal i hrabrost nalaze se upravo sa one strane komfora. Da biste izašli iz zone udobnosti, potrebno je pre svega da verujete u sebe i svoje mogućnosti.

San na dan

Nepravilno spavanje tokom popodneva može izazvati poremećaj regularnog sna. Najispravniji način za dremku tokom dana podrazumeva vremensko ograničavanje dremanja. Preporučljivo je da kratki dnevni odmor traje od 20 minuta do 45 minuta, kako ne biste upali u duboki san, a kako biste obnovili nivo energije. Ukoliko i nakon ovako kratkog sna budete osećali tromost i umor, to je znak da još treba da skratite san. Kratki intervali dnevnog spavanja mogu prevenirati srčana oboljenja za čak 30 odsto.

Izvor: Sensa