Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budistički monah Tič Nat Han savetuje: vežba koja donosi olakšanje, mir i radost za samo 5 sekundi

Čuveni budistički monah otkriva - ova vežba će vam pomoći da pronađete mir i sreću za samo 5 sekundi!

  Izvor: Foto: Profimedia

Tič Nat Han je vijetnamski zen budistički monah koji je većinu svog života proveo u budističkom manastiru i osnovao tradicije Plam sela.

Meditacija i mindfulness su način njegovog života, a pobjavio je preko 100 knjiga o zen budističkom učenju u kojima su satkane smernice kako da živimo život ispunjen mirom i radosti.

Povezane vesti

Naš pravi dom nije u prošlosti. Naš pravi dom nije u budućnosti. Naš pravi dom je ovde i sada. Život je dostupan samo ovde i sada, i to je naš pravi dom.

Mindfulness je energija koja nam pomaže da prepoznamo uslove sreće koji su već prisutni u našem životu. Ne morate čekati deset godina da biste iskusili pravu sreću. Ona je prisutna u svakom trenutku vašeg svakodnevnog života. Ima nas koji smo živi, ali to ni ne znamo. Ali kada udišete i kada ste svesni svog daha, osvestićete čudo života. Zbog toga je mindfulness izvor sreće i radosti.

budisticki-monah-tic-nat-han-savetuje-vezba-koja-donosi-olaksanje-mir-i-radost-za-samo-5-sekundi
Izvor: Foto: Profimedia

U jednom svojih dela Tič Nat Han napisao je 5 mindfulness vežbi koje nam pomažu da pronađemo sreću u sadašnjem trenutku. Prva od njih je jednostavna i čudesna vežbadisanja.

Prva vežba je vrlo jednostavna, ali je rezultat čudesan.Vežba se zasniva na identifikaciji udaha i izdaha. Kada udahnete, fokusirajte se na svoj dah. Kada izdahnete, budite svesni svog daha.

Samo prepoznajte: ovo je udah, ovo je izdah. Vrlo jednostavno, vrlo lako. Da biste prepoznali dah kao dah, morate um dovesti k sebi. Ono što prepoznaje vaš dah je vaš um, a objekat vašeg uma - objekat vaše pažnje - je dah. Pažnja je uvek foksuirana na nešto. Kada čaj pijete s pažnjom, to se zove pažnja kod pijenja. Kada hodate pažljivo, to se zove pažnja u hodu. A kada dišete pažljivo, to je pažnja disanja.

Dakle, objekat vaše pažnje je vaš dah, a vi samo usredsredite svoju pažnju na njega. Udišući, ovo je moj udah. Izdahnuvši, ovo je moj izdah. Kada to učinite, mentalni diskurs prestaje. Više ne razmišljate. Ne morate da se potrudite da zaustavite svoje razmišljanje; kada skrećete pažnju na dah, vaš mentalni diskurs jednostavno prestaje. To je čudo prakse. Više ne mislite na prošlost. Ne mislite na budućnost. Ne mislite na svoje projekte, jer svoju pažnju usredsređujete samo na dah.

Svaki udaj je malo svalje čuda koji se zove život i treba da vam donese radost.

Zato treba da budete zahvalni na svakom svom novom udahu. Sve dok dišete vi ste živi. U tom trenutku zaboravljate na sve probleme, izazove, teškoće, planove, srećni ste jer imate ono što je najvažnije - imatre ŽIVOT.

Povezane vesti

Jedno od najvežih čida na celom svetu i Univerzumu je život, zato postanite svesni svakpog udaha i izdaha. Ova vežba že vas udaljiti od sumorne i naporne svakodnevice i podsetiti vas na prave vrednosti, a samim tim doneće osećaj mira i zadovoljstva.

Svaki put kada se osetite uznemireno, tužno, pod stresom ste ili vas preplave neprijatna osećanja - UDAHNITE i iZDAHNITE. Bar 5 sekundi se fokusirajte na svoj dah i osetićete olakšanje.

Ne forisrajte dah, već dišite onako kako vam prija. Ako vam u datom trenutku odgovara kratak dah, onda tako dišite. Ako osećate da vam mir donosi dublji dah, onda dišite duboko.

Najvažnije je da usmerite pažnju na svaki udah i izdah i već posle nekoliko sekundi osetićete kako se vaš um bistri, a duša pronalazi mir i olakšanje.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj